入左政府工真係會令人唔想再拼搏

343 回覆
584 Like 38 Dislike
我欣賞你
起碼肯認

好過啲人
未入職前
吹撚到自己一定唔會hea
入去為咗改善已有壞文化云云

結果一入到..
有冇心學更多技能,語言,一切都係睇你自己,將來有一日,可能就會變成你既機遇
政府都係想請聽話既人,醒都係醒在識走位,唔洗揹鑊
做政府大把野學啦
可點扮工 點刷鞋 點樣keep住少做少錯既概念
btw 樓主
其實EPI 同HI 嚴格上都唔係officer grade 架
Ching有道理,學多左野可能第日轉工都有幫助。但出到去又真係難搵到安穩但又好過政府人工既工,人工高d,d老闆又會怕做你唔死咁
吹呀? 反正做又36 唔做又36
點解要比個心出黎做野
又唔會有勤工獎
果個post幫人出post問既,不要太認真
人各有志
大家想打私人工 或政府工
冇所謂

只係我睇唔過眼有啲人太虛偽姐
明明係想有份安穩工作
講到自己諗住做superman 準備改變世界咁
其實都係keep 住進修英文,睇下政府d legco paper ,英文writing 唔好既話政府好多工都唔洗諗
Btw hi同epi係咪算係同rank,巴打會唔會知
都係,至少唔好比自己能力一直倒退
NO

高級環境衛生總監 Senior Superintendent of Environmental Health
(MPS 45 - 49)

環境衛生總監 Superintendent of Environmental Health
(MPS 40 - 44)

衛生總督察 Chief Health Inspector
(MPS 34 - 39)

高級衛生督察 Senior Health Inspector
(MPS 30 - 33)

一級衛生督察 Health Inspector I
(MPS 25 - 29)

二級衛生督察 Health Inspector II
(MPS 14 - 24)

-------

總環境保護督察 Chief Environmental Protection Inspector
(MPS 29 - 33)

高級環境保護督察 Senior Environmental Protection Inspector
(MPS 22 - 28)

環境保護督察 Environmental Protection Inspector
(MPS 8 - 21)
聽說HI one 升SI同EPI升SEPI難度都差不多
入政府本身個人就唔係拼搏架啦,垃撚圾
其實政府會唔會有一日爆😂
不斷開位請人,人工又普遍高過同grade私人工(中低層,高層就私人工好paid好多),同私人工惡性競爭,搶曬d有經驗既人,然後將佢地養成懶人
所以好撚憎做政府工啲人。

求安穩唔犯錯,要創新要突破咪撚搞,驚孭鑊,令到香港一啲都唔進步。

乜撚嘢都跟以前,唔撚識變通,以前係點我就係點,係我眼中政府入邊嘅人九成都係垃圾。

利申:建築界
關咩事,我唔係返政府都OT到無心機進修啦
EPI 同小販管制主任就同rank
不過好似無得咁比較
只知SEPI同EOII同rank
可以睇SPR批錢就知
我想hea成世
但仲未入到政苦
出去私企拼搏都唔見得有出路
但政府好似好多位都好辛苦,eo都唔係易做,睇你派去邊
的確係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞