入左政府工真係會令人唔想再拼搏

343 回覆
584 Like 38 Dislike
語文係表達工具 咁就本末倒置
入到政府訓練語文能力易d 定係係體制裡面訓練獨立思考易d呢
你會唔會諗多咗 ,入政府想訓練獨立思考?
btw 語文係有course上,但你一埋位已經要落手做,語文一pat屎點請得落
不如你follow返傾緊d咩 上面有巴打就係話政府無邏輯思維同獨立思考
係ar 語文好重要 因為所有workflow都係蕭規曹隨
最花時間唔係諗點再做好d 而係不停做paper work
果d course就算la 一d都唔實在 得閒不如睇下前人點寫好過
不如你講下一個EO仔可以點獨立思考
做嘢有晒guildeline,有file,有case你參考去做
你想創新? 有鑊唔你孭 係你老闆喎 你都識講一埋位就不停做,你只係去execute咋除非你升到 directorate 先另計
我唔否定邏輯嘅重要性,但唔好唔記得you are a civil servant
[member]
仲有folder cover label 大又嫌核突
細又嫌睇唔到啲字[
你做ps位?
[/member]
之前大家討論講升rank 係未排隊升

我覺得未必 有人做到退休都係入職個rank
做政府 的確係
有上手跟上手 有上次跟上次
無得跟就參考最接近的case
的確無突破 又無創新

但係好多私人公司的工 都唔想你新仔入來創新
創新永遠只有一定高度的管理層先有力推
你講得啱ar 所以樓主咪開左呢個post lor
按照你ge講法 去到perm sec都係civil servant唔洗有邏輯
唔好曲解我,上面已講咗唔否定邏輯嘅重要性
問題係你個rank 有幾可需要 同 需要到某程度 唔到directorate 都無咩政策嘅決定權 你可以碌上去有人提過
同埋一入政府就做perm secy咩
perm secy要俱有嘅已經唔單止語文能力同你所提及嘅“邏輯”啦
你上面提嘅 入職門檻唔著重邏輯而著重語文所以搞到官僚,呢個point唔係樓主開post嘅原因囉
我無曲解你ar perm sec都係慢慢升上去 perm sec都係civil servant
到而家都唔明你咁激動做咩
點解揀人語文重要過邏輯 因為入到去做真係語文重要過邏輯 由揀人就睇得出體制係幾咁官僚 唔重視思維ar 就係咁簡單
你邏輯真係
唔止語文同邏輯
即係需要語文同邏輯 再加埋其他能力/條件 係唔係ar
入得政府就預左等退休,升級要等廿年
講咁多野 竟然將職場上既語文同logic分開
政府做野上更重要既係語意邏輯 覆任何市民 報任何return 開任何會 做任何決定 講緊既係2種能力都要有 亦即是做野要make sense 只係政府內大家都將make sense當成make no mistake 所以先搞成政府運作咁撚樣 永世都無得改變架啦 因為一句 做又36,唔做又... 香港政府是個死局

其實我一早已經講咗呢兩樣嘢唔可以單獨咁睇
你係覆錯人 定又曲解我意思?
做政府好重要一點你唔講
係人脈 同背景
究竟你係未喺政府撈緊定新入職啲FG?
因為你曲解我句嘢仲話依我講法個下真係
仲要覺得人地邏輯有問題
未講咗著重語文係因為工作需要,上面都有人講,工作上幾多return ,report要你打
你語文能力差點撈得掂呀小朋友你老闆執你份嘢都執到嘔血啦
講出左重點 有錯執到件事無錯 就準時收工
由上至下都係咁 創新?改進?落唔到report, 不了
上面講緊點解語文能力重要過晒其他條件
不如諗清楚 點解唔係各種能力都重要呢 點解非黑即白 why not both 咁已經知道你邏輯真係……

因果關係 基本邏輯咁差點撈得掂ar小朋友 邏輯思維除左寫野 仲有你做野ge workflow 緩急輕重都唔識分 要老闆下下每個step都督住你做嘔血la
從來無講除咗語文其他咩都唔重要 除咗語文叻 講嘢講到弱智仔會考到咩
點解你睇嘢睇啲唔睇啲 又諗埋一邊 又以為做得perm secy淨係著重語文同邏輯 已經知你你對政府無咩認識嘅人

如果你硬係要講因果關係,咁不如你答我: 好多地區做公務員都要考語文測試
咁係咪個個國家嘅公務員邏輯都有問題?
真係好on9
從來都無人話語文能力唔重要 我都話左工作好需要
成個對話始於上面有巴打呻 點解語文能力凌駕晒其他條件
叫左你著火之前睇返一直傾緊d咩 你又諗埋一邊

邊個話做perm sec 淨係要兩種能力
連必要條件 充分條件 咩可以兼容 咩係mutually exclusive都分唔清 真係好on9
因為你曲解我句嘢仲話依我講法個下真係
仲要覺得人地邏輯有問題
未講咗著重語文係因為工作需要,上面都有人講,工作上幾多return ,report要你打
你語文能力差點撈得掂呀小朋友你老闆執你份嘢都執到嘔血啦
上面講緊點解語文能力重要過晒其他條件
不如諗清楚 點解唔係各種能力都重要呢 點解非黑即白 why not both 咁已經知道你邏輯真係……

因果關係 基本邏輯咁差點撈得掂ar小朋友 邏輯思維除左寫野 仲有你做野ge workflow 緩急輕重都唔識分 要老闆下下每個step都督住你做嘔血la
從來無講除咗語文其他咩都唔重要 除咗語文叻 講嘢講到弱智仔會考到咩
點解你睇嘢睇啲唔睇啲 又諗埋一邊 又以為做得perm secy淨係著重語文同邏輯 已經知你你對政府無咩認識嘅人

如果你硬係要講因果關係,咁不如你答我: 好多地區做公務員都要考語文測試
咁係咪個個國家嘅公務員邏輯都有問題
?
真係好on9
從來都無人話語文能力唔重要 我都話左工作好需要
成個對話始於上面有巴打呻 點解語文能力凌駕晒其他條件
叫左你著火之前睇返一直傾緊d咩 你又諗埋一邊

邊個話做perm sec 淨係要兩種能力
連必要條件 充分條件 咩可以兼容 咩係mutually exclusive都分唔清 真係好on9

係一個巴打呻過唔考邏輯,操卷得個桔
但你就走去引申做因果關係
我未一路講緊入職要求嘅語文能力同埋官僚主義唔係因果關係 ,而係工作需要
而你就好搞笑堅持係以上係因果關係但又話講工作需要 如果係工作需要有關官僚乜嘢事呀
你覺得自己咁醒不如你答咗我紅字嗰條問題先啦
紅字問題咪就係你一直都分唔清楚邏輯
語文要求 同 語文要求凌駕晒其他條件

問題都未搞清楚就一味著晒火 遇著你呢d同事真係慘 件事都未搞清楚就亂咁鬧人 大家從來無否定過語文能力係工作需要 唔知咩踩著你條尾
你咁ge態度就算做officer都搞到d clerk同事唔會落力幫你做野la
一時又話EO仔可以點獨立思考
一時又話有語文考試唔等於無邏輯
人地話點解唔可以語文同其他能力並重 你又get到語文一pat屎請返黎點做野
你成日咁搬龍門唔攰咩

唔知你點解自己ff到語文一pat屎出黎 可能有d經歷 還返個post比人la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞