入左政府工真係會令人唔想再拼搏

343 回覆
584 Like 38 Dislike
你呢個講法,同香港只有一間大學類似
兩電都係
只要唔做見客的部門其實好好做
見客的部門 唔單止投訴 仲要內部audit煩住人
試過有人由audit轉番去見客 自己都跟唔到指引做 成班人輪住玩佢
Lm
同意 就算係膠層 都唔敢大變
無人話要變 自己發起嘅錯咗就要食隻鑊
跟前人做法嘅 有咩都可以賴“以前係咁”
政府最興解釋 “以前係咁/不嬲係咁”
仲有年紀限制
外貌都好重要
見客同對數 最惡啃
想博入咩政府
見外人個個都冇指引架啦 心情好咪比足野你 心情唔好人都唔見啦
日日花時間同上邊解話都on撚9
係出邊做 比唔足資料 咪等下次囉 自己都知邊個上家下家啦
做政府變左自己係下家 on9文化
你想講乜見外人
我講見客係做counter 對市民
對數係對單 掂數 account finance個啲
on9唔緊要 唔好咁大聲比人知
做disciplinary force 嘅officer rank 係好過做EO
就講宿舍呢樣已經win咗
咁你有冇買過樓供過樓呀?
交完宿舍仲有十年housing allowance 你唔講?! 前幾年聽都有成萬幾數個月
你唔加埋呢啲錢返份人工到? 本身IO已經係高人工過EO
你知唔知而家咩樓價?!
見人做到EOI ,首期都要屋企人嘔住先
你另一半都係搵咁多就話啫唔係點頂呀
你一個人嘔唔嘔到份首期再月供萬幾蚊呀!
男人做幫辦一份都可以養埋老婆仔女,結完生咗再儲錢都得,宿舍個少少錢算咩呀
EO仔靠自己咋!無錢結唔L到,上唔L到車啦

睇EO條career path係長 我唔否認
計編制一定多㗎,IO PI CI 呢啲可以當係departmental grade, 即係嗰個部門獨有
但EO可以話係個個部門都有,因為每個部門總要有admin

但而家EOII 要三個posting至可以act EOI, 前幾年只係兩個posting, 即係證明EO都升得慢咗啦 當一年posting 2.5至3年,即係都要7.5 至9年先上到EOI

好處未做多五年 賺多五年囉 同埋唔使shift啫 但工時一樣啦, 大把做到SEO爆假都唔放
神邏輯
返shift 又唔夠eo hea 無生活
d CEO以上特別係係Bureau出黎果d
捉呢d捉得好嚴
你要上一份proposal
會check你點釘
點樣排次序
highlight d咩
文法用字
所有數據都要有reference
最麻煩既係排位格式
要全部align哂
做過project既都知word好on9成日對唔齊位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞