入左政府工真係會令人唔想再拼搏

343 回覆
584 Like 38 Dislike
唔知你個“凌駕晒其他條件”係邊到得出嚟嘅結論,即使你過到JRE,in到一pat屎人地都唔會比offer你啦 ,咪on9
一開始已經回你係工作需要,所以公務員試先著重語文囉 而唔係因為官僚 同樓主唔想拼搏有咩關係 你自己邏輯有問題 覺得要考語文先就等於 “凌駕晒所有條件e.g.邏輯 ”
你都仲未答到我問題,跟你個理論“要考語文 就係凌駕埋邏輯”, 咁係未所有地區嘅公務員都無邏輯呀? 問你3次都答唔出
真係有心 醒到你估埋我同同事關係不如你顧掂自己表達能力同思想先再投考啦
上面巴打一開始就係呻緊呢樣野
根本個問題就get錯邏輯 唔好以為人地答唔到好醒la 知你語文好好又好有邏輯 官僚又唔關你事la
都多謝你關心我熟唔熟政府 係咪新入職 祝你比多d家用
係出面靠壓 最低工資又少 最高工時又無 政府幫住商人
香港人(中國人)特質 靠壓榨自己人賺錢
個撚個入政府就話最好
不如你睇返我最初頭回你咩啦

我話兩樣嘢唔可以單獨咁睇
係你話入政府訓練獨立思考個下真係笑9死我
其實你都幾搞笑 你回我個陣又唔會覺得自己騎劫人個post,但就指責人 本身我回你都貼題 問你問題3次都答唔出都算,而你就單打我同同事關係同經歷
Housing allowance 點計
咁咪又一次證明你搬龍門lor
真係唔知點解你咁好想像力 覺得要兼顧其他條件就等於語文能力一pat屎做唔到野

你有心la 唔洗單打我熟唔熟政府幾時入職
你d理解能力真係 咪就係順你意 入到政府好難訓練獨立思考 所以請人時應該睇埋呢樣條件lor
仲要無端端dup個civil servant個term出黎以為大到人
我而家指責自己陪你嘈 所以而家還返個post比人la
最後講一次,後生仔千萬咪入郵局,遲早成為垃圾廢工
又曲解人意思
請問邊句見到“兼顧其他條件就等於語文一pat屎”? 你理解能力都幾低
一早講咗著重語文唔否定邏輯重要性 ,究竟一個論點要人重覆幾多次你先get到?
唔通你又係個啲入唔到政府就呻制度唔公平,覺得自己好懷才不遇個啲 你咁睇唔過眼個招聘制度 不過睇多幾年書 考AO升埋directorate去改變囉
到時你鍾意叫自己做civil 乜q都得啦
心態問題,唔好搵野賴
派4000都俾人屌到鬼咁
做新野9死一生
之前派6000 過戶未好好地
政府一做審查就係會慢
仲要靠合約工去做 死得
所以唔好創新

你廢啲
學好粗口應該超容易
進修d咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞