入左政府工真係會令人唔想再拼搏

343 回覆
584 Like 38 Dislike
margin我覺得正常喎
以前讀u 交paper都有要求margin,spacing
點會。 人生仲有好多娛樂 享受人生 返工只係保持現金流
Local u CA比啲朋友恥笑
read條毛
根本無野做,搵D野挑下
你話你打波,遊水叻就話
捉呢D叻擺明話自己老屎忽你唔夠佢鬥
因為根本成個政府7成都係60 70後垃圾,後生入黎3個月就乜都消磨曬啦

後生入黎 上面廢老垃圾 下面又係廢老垃圾 上下都唔到你有意見
得閒捉下spacing 捉下隔行 捉下人名有無跟senor排 了兩隻字why? any ref? 就唔睇扔返比你做

與其早交都係煩撚住,不如隻file擺多一兩個月先做,唔夠時間煩,就自然快手d通過升職梗有一日會排到,最緊要學投資同準時收工做返自己
上面未講咗忙隻屐咁
星期六都返office做嘢
我見過唔止一個放假係為咗清假 但人仲係office做嘢
你自己比老屎忽恰過就唔好一竹篙打一船人啦
關打波遊水乜嘢事,9唔搭8
所以有好多人語文底ok嘅人過到written 但一interview 就死晒
咁好多位真係中英文重要過其他能力
所以真係無得怪政府做唔到實事
依家的人普遍中英講寫都唔流利

做實事的人大把啦 好似IT 咁 成街的人都識寫apps
把口的英文唔得就係唔得
重點係成村人都想入去做長工
大有條件提高個語文要求

依家係 Master degree 的人都去考aco 的年代
幾有腦 都無用
英文差少少都搞唔掂
做唔到實事 同語文好唔好又無關
係同政府工作文化有關,長久積落嚟嘅問題
e.g. 唔好叻過你老闆 幾年一個posting 想輕鬆啲就唔好搞咁多嘢 官僚主義等
咁個個人要求唔同嘅
重點係睇dept. head
dept. head重視嘅做細都無得唔跟啦
當揀人標準係所謂語文能力放先過邏輯思維等等
已經注定左係官僚
但有邏輯思維都要有相對嘅語文能力表達出來
政府樣樣都black and white
我覺得呢兩樣嘢唔可以單獨咁睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞