【氣象】(2019年4月下旬)旬初仍有雷雨;隨著高空反氣旋增強,天氣炎熱及轉晴;旬末驟雨增多

599 回覆
11 Like 9 Dislike
如果12點前唔穿28.0,咁今日會係4月第一個熱夜
今朝(4月25日)7點前一早穿左啦
咁4月最高嘅最低氣溫係幾度
應該係1994年4月26號嘅27.3度,但隨著平均氣溫上升,總部4月熱夜係遲早嘅事
256西面
下午落大雨? ⛈️
受 一 股 達 強 風 程 度 的 偏 東 氣 流 影 響 , 週 末 期 間 廣 東 沿 岸 地 區 風 勢 頗 大 , 有 驟 雨 及 幾 陣 狂 風 雷 暴 。

一 道 低 壓 槽 會 在 下 週 中 期 為 華 南 帶 來 大 驟 雨 及 狂 風 雷 暴 。
位於廣東西部的一道強雷雨帶正逐漸向東移動,並會在下午影響珠江口一帶。同時,一股偏東氣流會在傍晚抵達該區。

一路update住個雨區嘅即時狀態,又未至於好似頭幾年咁濫用特提,咁先係預報架嘛。
一係個雨區明顯喺一兩個鐘內會到香港都仲死口話有陽光...

一係個雨區得個藍綠色連恩平都未到就預測有大驟雨
廣州嗰舊仲要分明係"高緯"東移

都好嘅,神經緊張好過過度自信
唯有寄望佢嚟到珠江口一帶識自製雨區幫大交合破燈啦
東風到先有條件
天文台
偏東氣流未到沿岸,陽江斷開左嗰個雨區減弱緊,下晝初時天氣都唔會太差住。睇下東風今晚可以有咩作為~
受高空擾動影響,廣東沿岸地區有雷雨。過去數小時佛山、廣州、東莞有大驟雨及雷暴,多處地區錄得超過40毫米雨量。

本港地區天氣預報 報佛山 廣州 東莞 雨量 .. 個預報員係大陸人?
預報員:上次話我地睇唔到條雨帶呀拿

(其實係想講佢地預有雷暴係合理
呢種預報又真係第一次見
上星期六紅雨事件嚇到鳩縮
大灣區預報
下午都過咗一半了。
然後個雨區一路向東北走
因為大灣區交合上線啦
講起上黎,前幾日紅雨入交合「大珠三角」天氣網仲好地地。推左大灣區交合之後就一律自動direct。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞