【氣象】(2019年4月下旬)旬初仍有雷雨;隨著高空反氣旋增強,天氣炎熱及轉晴;旬末驟雨增多

599 回覆
11 Like 9 Dislike
昨日(4月21日)天氣及輻射水平資料

天文台:
最高氣溫攝氏:30.1 度
最低氣溫攝氏:23.2 度
最低草溫攝氏:21.9 度
相對濕度:77 - 97 %
雨量:0.3毫米
琴晚仲話上午落雨,下午好天
依家調返轉
大燈俠
燈撚到
256有野睇
大交合又做明燈
諗任信佢落雨所以唔行山
同你一樣 由3月到依家約親禮拜都落雨
尋晚見佢話今朝有雨雷暴所以又取消咗行山
我九龍呢邊好熱
Spray 都吹到

稍為睇左下呢舊野嘅發展過程,對應翻交合嘅天氣預報,可以睇到尋晚佢地應該有一路mon實,即使件野未必壓到咁南,反氣旋增強緊都寧報大不報細。到日出前見到未必壓到埋岸就由今早改左做稍後有幾陣驟雨及雷暴,最終見個雨區就過香港經度先至調弱雨勢。雖則佢地係個briefing睇得出做預報個心態無變,仍舊係買緊大細,但起碼呢幾日都叫做識驚下先。
難得好天, 曬衫一流
本港地區天氣預報

香港時間12時45分更新
間有陽光
覆 蓋 廣 東 沿 岸 的 高 空 反 氣 旋 正 逐 漸 增 強 。 正 午 時 分 , 本 港 多 處 地 區 氣 溫 上 升 至 30 度 左 右 。 此 外 , 驟 雨 正 影 響 廣 東 內 陸 。

本 港 地 區 下 午 及 今 晚 天 氣 預 測

大 致 多 雲 , 局 部 地 區 有 驟 雨 。 下 午 部 分 時 間 有 陽 光 及 炎 熱 。 吹 和 緩 偏 南 風 。

展 望 : 未 來 一 兩 日 大 致 天 晴 及 炎 熱 。 星 期 四 、 五 有 幾 陣 驟 雨 。
今日拖地
晾唔晾衫出去好
只要大交合個forecast唔轉做天晴就冇事
9102 年有個人鬧人冇氣象知識唔應該入嚟 點解自己都係南北不分
交合又改咗預測 出咗事之後果然mon到實一實 好事

高空反氣旋正覆蓋南海北部。同時,一道低壓槽為廣東內陸帶來雷雨。

本港地區下午及今晚天氣預測

下午部分時間有陽光及炎熱。今晚大致多雲及有幾陣驟雨,局部地區有雷暴。吹和緩偏南風。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞