【氣象】(2019年4月下旬)旬初仍有雷雨;隨著高空反氣旋增強,天氣炎熱及轉晴;旬末驟雨增多

599 回覆
11 Like 9 Dislike
理據角度:即係廣東大氣仍然不穩,有潛力產生雨區,根據咁預報有雨係合理

實際角度:無雨就係無雨,所以今日係炒左

其實真係要召喚法印

呢種如臨大敵但最後唔中,天文台報晒狂風雷暴又係畀人笑,但理論角度就係香港大機會大雷雨,只係實際唔中。
對答案分兩種,4月11呢款就叫理論角度睇預報正確,實際角度睇預報出錯;尋日就理論同實際角度睇都無可能預報無提雷暴

係理論角度上有大雨既可能,就應該報有大雨而唔係搏唔中,當然如果理論角度都無咩潛質有大雨都報雷暴咁就真係錯啦。

其實交合尋日5點個briefing真係睇到佢無心改如果真係有心回歸返預報就係跟理據上有無大雨可能去報,而唔係畀之前d隨機情況影響左下次判斷,呢種唔係跟經驗報,係放棄專業同一般群眾一樣賭大細睇佢自唔自動摺埋
不過要做既野好多,除左好似尋日呢種狂風雷暴報錯陽光搞出人命要道歉同詳細解釋點出錯外,報左雷雨但最後好太陽都要詳細解釋點解錯(例如前年六月頭果次)。
長遠要建立返預報就係跟手上數據得出今日大氣狀況有無落大雨既潛力,然後跟呢樣野判斷去報天氣既印象,而實際有無落到只係對答案個預報啱定錯,而唔影響咁樣報係咪合理
即係明明手上大氣數據同雷達都支持琴日有落雷雨既潛力,但就因為前兩次雷達同數據一樣支持落大雨但就炒左粉唔中,就好似發侮氣咁今次應該同上兩次一樣唔中咁去預報結果搞出人命過去既失誤係可以用黎檢討,但唔係咁樣檢討
嘈咁耐
周圍都有啲自爆 淨係香港冇

琴日同今日個預測真係調轉咗交合sosad

尋日怪責行山市民就blame the victim啦,因為一早既天氣同天氣預報的確似好天,但十二點後先outdoor而有傷亡既,天文台有責任但市民自己都有少少,而行山果d的確無責任唔應blame佢地。

不過有樣野我覺得講blame又唔係,但最好改改唔咁做,就係天文台係有數據支持下prepare for the worst,但最後the worst無發生,恥笑下可以但唔好咁過份,其他地方既人遇到咁應該係慶幸先係

例如4月18日呢個水龍捲,天文台prepare佢最壞有可能會影響香港南部,最後雨都唔多,坦白講係應該慶幸多過恥笑,因為尋日果場颮線既破壞力應該只係呢個龍捲可能三分一破壞都咁,中左真係不堪設想
雖然作為專業既預報員係唔應該因為咁就影響左自己專業既判斷降低自己既水準,但呢種風氣多多少少係應該改下既
當然如果數據都唔支持有雷雨都prepare果可能只有0.1%既the worst買大包圍就插得。

btw呢個4月中旬真係一齣首尾呼應既悲劇4月11同18既炒粉,彷彿就係為左20號既慘劇而存在
quote返上個post一d野

有龍捲風頭先
supercell
【澳門日報消息】海關表示,昨日上午接獲澳門漁民互助會樊先生電話通知,報稱於前日(18日)傍晚一艘漁船“珠香1746”在萬山群島附近失去聯絡,船上共8人。
海關接報後隨即將上述事宜通知海事及水務局澳門船舶交通管理中心(VTS),獲回覆因該艘漁船失聯位置不在澳門管理海域內。
隨即海關派出多艘當值船艇前往澳門海域邊界附近進行搜索及戒備,同時亦派出無人機在澳門海域內進行搜索,並將事件通報廣東海警及內地武警執勤第二支隊。
至今日下午爲止,海關搜索沒有任何發現,海關會繼續在澳門海域加強巡邏,留意海面情況並會與澳門漁民互助會、海事及水務局、內地相關部門保持聯絡,密切留意事態發展,而有關巡邏及搜索行動會持續進行,直至事件明朗化及完結為止。

有漁民失蹤

唔係歸香港海上救援協調中心做統籌㗎咩,點解會係通報中國當局

本港飛行服務隊指,星期五接到海事救援中心通知,於當日出動了兩次定翼機及兩次直升機協助搜索,昨日亦出動了一次直升機,皆未有發現。

所以應該係兩邊都有通報
上年咪試過落到好撚大既時候黃,落撚哂就紅你唔係真係以為無
點解我咁記得,因為大雨到前面尾燈都睇唔到,渣車比人隊左下屎忽
佢近幾年次次紅黑都停雨警告,呢樣野我地之前插過又提議過點樣係預報同保險搵個平衡,所以今次見到佢紅雨無再數夠數先出其實好希望佢唔係為左亡羊補牢為時已晚既一次特例,而係之後紅黑雨都咁樣唔再停雨警告。

不過上年829新界豪雨就唔止呢個問題,亦未見到交合有針對果次既改善。
誤會咗以為你講緊尋日,Sorry
以前啲暴雨警告的確如你同櫻花兄咁講,經常性掛得遲,依樣冇得拗
啱啱睇到新聞,失蹤8人有3個係香港船員嚟
今日咁樣多雲都30.1,黎緊幾日高反支配
可能有d機會埋上年個最早酷熱天氣警告?
南-西南風 高極都有譜
得3級可能無咩調節效用反而帶堆濕氣
高反支配晴空無咩風數字可能標得幾高
17年6月3號嗰次個天氣隨筆?(好似係)話咩大雨區響香港東北面唔係好遠咋嘛,講咗兩次實況同預測唔係相差太遠,咪同今次一樣無悔意可言
就係話佢果次個處理都係垃圾級
今日成日大交合都係預測狂風雷暴,結果
總部冇雨量記錄
都係果句啦,預報合理既,但唔中就係唔中

香港以北避過
大燈俠
屌你老母大交合
嘩,爆雨區了
不過唔關香港事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞