【氣象】(2019年4月下旬)旬初仍有雷雨;隨著高空反氣旋增強,天氣炎熱及轉晴;旬末驟雨增多

599 回覆
11 Like 9 Dislike
大包圍
你自己第一個都話天文台估錯啦
咁都唔算大包圍
好,我地睇下當日發生咩事

當日最高氣溫出現係下午2-3點之間,之後氣溫急降。點解?因為真係落雨

問題好簡單:呢個天氣預報有冇反映到2-3點之前天氣酷熱,3點之後開始落雨既天氣?
咁要集中討論大家同類天氣系統果時比較
如果係呢個時節日本落既雨,類似香港冬季既雨,特點係雨區咁多就咁多,唔會自己不停增生。尋日就比較似呢款但又唔完全係,因為颮線埋到黎會有抬升提早落,但幾時收水都預到既
但前日果種境內自爆基本上係預唔到既,你以為無雨區尾水,佢就係咁係條尾不斷再生雨區唔肯停。

咁日本呢個時間既溫帶氣旋雨基本上就係一抽過無咩增生,係可以準確預到幾時落幾時停。
但六月打後有西南風加入既靜止鋒梅雨,之後既颱風雨,以及熱雷暴,係預唔到既,唔信你可以集中夏季睇下呢類雨
最簡單上年西日本豪雨其實日本氣廳係預唔到佢幾時肯自己摺埋唔再瘋狂增生
到奶晒野後保守報9號先停雨,其實8號下午已經停左

其實新加坡差唔多日日都係報果個所謂既大包圍天氣
而香港因為係亞熱帶掹車邊就到熱帶,其實四至十月已經會有東南亞果種又太陽又雨既天氣,而日本要去到六至十月先有。
大包圍梗係中
屌,如果我喺七八點睇到個天氣預報,我應該帶外套定太陽眼鏡定遮?
一個問題:如果你係天氣預報員,你會選擇當日報酷熱,定係會落雨?你只出一樣既話,其餘50%真係會唔中
人地日本係同你講 9 號會大雨, 叫你唔好出街
香港係同你講今日唔會落雨, 然後 1145 同你講 sor 會大雨唔好出街啦, 咁咪死兩件
咁我今日應該信你定信天文台
大家咁認真同條on9 仔講都無用
條友係得閒無野做入黎搞事
帶遮,加上接受香港天氣係西到可以上晝天氣好下晝天氣唔好
太陽眼鏡同遮朝早擋太陽,下午開始擋風雨,外套就唔使既
今日會唔會又落大雨 想去bbq
估唔中話人搞事
一係落一係唔落, 全世界都係咁估天氣
天文台app出左個氣流動畫, 樓主可唔可以post出黎 plz
其實大半個亞洲到夏天都係咁
你講好似windy果個?
變左討論咩係大包圍
而家問題係9成大包圍 得1成專家預測都可以錯鳩埋
係咪抵屌先
次次放長假先黎落雨
英國天氣仲突變過香港,其實有乜好聊交嗌:o

出太陽,落雨,再出太陽,再落雨,同一日之內可以多過一個loop添呀

照你打稻草人專家咁講,UK每日仲「大包圍」過交合添
叫"地球天氣"
再唔係就放" 天氣圖" 就係有等壓線果d
琴日支那仲準過香港
關 uk 咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞