SONY WH-1000XM3(2)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
如果係咁係冇埋aptx LL,咁3代只比4代差個藍牙5.0
iPhone 用家直情冇需要換
本身都係得aac
想請教xm3其實係咪連普通電話通話都做唔到?因為試過幾次朋友打來都話完全聽唔到我講野…定其實有特別setting先做得到?
幾時出新呀 日日睇到microsoft bose啲款 岩岩仲出埋razer 嚟緊仲話有apple
感謝通知了, 所以大概快3個禮拜左右就是了

這幾天我也託代購買了一個, 感覺換上後的確有比較不焗耳朵了,
只是聲音的確有改變, 一開始還蠻不習慣變化的,
摸索之後發現有EQ真的太好了..

具體應該就音色變得比原來還要暗些, 底盤跟人聲有點虛掉,
現在 EQ 是調整為 0-4-8-6-9 Bass 0(不動), 感覺這樣還蠻不錯的, 可試試看. 另外原本覺得降噪開下去, 音場太小很悶,
這個耳機墊換上好像音場也有變大一點點, 比較能接受.

降噪一開始覺得有點變差一點點, 不過久了又覺得蠻差了.
總體來說我覺得, 好像有80分左右的價值,
不會悶耳朵就是大個優點了吧, 至少夏天開個冷氣都還能使用.
固定的時候真的是手指伸進去壓比較快就是了.

個人整體還蠻推薦的, 不知到時久了可不可以洗,
洗了會變怎樣就是了.

對了, 那你用到現在覺得如何呢? 還行嗎?
嗯 可能我本來就沒有調整到比較明亮的音色吧.
設備跟編碼也可能多少有差距, 感覺關閉旁邊第一個"喜悅"還什麼的, 那個EQ的確最適合這個耳機聽流行音樂就是了.

話說有看到之前DEKONO有提供這個頻響曲線圖,
可以看到2500Hz, 跟16000Hz這兩個點有點差距就是了.
低頻又更突出了點, 比較深吧.
如果還要微調EQ的話, 也可以參考看看, 可能影響的點差不多.

我一開始也有注意到, 耳朵好像碰到的程度小很多, 這點很不錯.
嗯 好像可能不能洗 酒精棉好像也不錯 到時再看看了.
收二手
留tg
https://t.me/Tgjbs
2月尾買 有盒有單
想問下大家搭地鐵開關門果陣會唔會feel到有一下氣壓壓一壓咁架?
我搭地鐵講電話都ok喎,反而係講電話果陣佢會自動關左降噪,變左聽唔到人地講野
xm3枝mic傾電話D聲好似含住啖泥咁... 完全唔掂
等緊xm4 希望有改善
一出就買 依家唔係成日用 但好似成日都無電
係舊電問題定firmware問題?
而家街價做緊幾多 同埋而家入手是否不智
而家水尾我覺得一係水貨,一係sony大投賞bid隻翻新,$1500-$1600左右抵屌

出xm4我諗都要$2k尾-$3k
千七左右點睇?全新國行好似幾抵屌,托friend 買 始終翻新都驚奶嘢
國貨即係大陸買? 咁點解唔係香港買水貨$1600?
貪國行可以託佢攞返去保養呀嘛
你是咪睇錯左WF?
哦,咁ok啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞