(手縫皮革)手縫皮背囊+咩都整

408 回覆
151 Like 11 Dislike
貼完滾邊可以準備貼埋兩側
貼好晒,然後係無盡嘅縫線...
由於今次係用袋內縫完再內外反轉個袋嘅反縫方法,用菱斬或法斬打孔的話會因為反縫嘅拉力而令到縫孔爆開嘅感覺,所以今次會用圓斬

韓國KS Blade punch, 特點係每個斬頭可以拆出,會獨立研磨,比一般斬更鋒利
由呢張圖可以share 一下袋身結構

同植鞣皮唔同,鉻鞣皮通常都比較軟同淋,所以用鉻鞣皮造袋時會經常用唔同嘅底料去挺起袋身,放嘢入袋時都可以keep住個袋型,揹重嘢都冇咁易變形。
啡色嗰塊係拉鏈袋,用較弱質纖纖但好手感嘅羊suede 做格。三邊縫線位用不織貼紙可以加強拉力。

小弟認為錫住用嘅皮件可以陪你一世,所以每個出品都盡可能令佢地更耐看,更耐用
有冇皮撚入黎交流下
真係好靚
我都係皮革愛好者
支持巴打
多謝支持
推下post 晏啲再share
無論法斬菱斬圓斬,一下打穿到底的話都會令孔型過大
所以我用斬只落一半,再用啱形狀嘅錐去刺穿
呢次圓斬會配用圓錐,而呢個錐特別在於用針做頭,可以刺出更細嘅孔
韓國Doldokki 出品,木柄流線設計手感一流
我都係喜愛手造皮革品
巴打手工真係勁
加油比心機
平靜巴,加油!
等你好耐啦巴打,加油!
多謝留言
仲縫緊袋身所以冇咩特別嘢睇
Post 下最近造嘅一條Panerai錶帶
意大利pueblo皮 5mm 厚

巴打 買塊cordovan黎整錶帶太約幾錢到?
整個咁既袋要幾多錢?
你想整乜嘢色?
支持 記得你以前都開過post
以前有一排自學 基本功果d有d亂咁黎
蛋爺出皮俾大家造

用shell造過一次都係俾PAM

黎緊會造條俾Black Bay
多謝你記得我
大家Post 啲作品出黎先有得交流
淨係我出成品相好悶
我諗緊呀 whisky 定 cigar[sosad 但我係做對apple watch
整對鞋得唔得,你整鞋面,我提供鞋底

類似咁
Apple watch 可以呀

當然馬臀可以做番粗獷少少

巴打都有儲下馬皮嗎?
小弟未夠功力造鞋
鞋其實牽涉多好多嘢
工法,鞋型,比例,尺寸,穿著感
希望有巴打喺度分享下手造皮鞋心得
有興趣可以ig inbox
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞