(手縫皮革)手縫皮背囊+咩都整

408 回覆
151 Like 11 Dislike
即係包邊縫之後反返過去?
其中一條的detail,主要睇帶圈

黑色改番3mm菱斬
盡量想將帶圈處理好啲,駁位斜削角度準的話接駁可以無高低差,而又睇唔到上膠的

側面睇效果

唔係最完美,但我相信但每一條都會盡力做的話,每一次都會進步的
斬唔同間距,線唔同粗幼都會影響出來效果

線0.45, 0.5, 0.65
斬3mm,3mm,3.75mm
開線收線位重疊要整齊

另外兩條做得唔好唔影咁埋了

利申小弟唔係咩神人,手作總會有瑕疵,有咩覺得有改善空間大家研究下
俾埋個底大家睇睇,原色馬臀個圈就係高低差做得唔夠好,所以明顯見到谷起左
係呀
用斜型孔嘅斬做反縫的話反出黎會睇到啲孔係爆口咁嘅樣
圓斬就最perfect,買呢套圓斬都係為左反縫
睇圖最鐘意黑色個配搭
可能係因為得黑色有裝飾線?點解另外2條唔壓
同一個客黎,等佢有唔同款換下
整左個airpod 套

用模塑?
立體嘢多數都係wet form 模塑喇
本來想買錶帶比蛋爺推左入嚟
諗諗下有好多皮具想要但搵唔到啱買嘅…
想訂嘢係咪就咁鏟上嚟搵巴打傾計就得架啦
又係我?
又多謝蛋爺先
可以黎研究下呀
下星期二開始小弟逢一至五開3-730pm
星期六10-7

巴打戴開紳士帽?
過多個禮拜上嚟搞亂檔先

其實係好鐘意,不過未揾到啱我嘅帽…
巴打你連帽都整?
佢成日戴帽
懶梳頭
小弟有兩頂fur felt fedora
香港想買質素好嘅Fedora都唔易,冇咩地方賣
黎緊想入頂Montecristi Panama 迎接夏天
巴打喺邊到買啲fedora架唔真身試過唔敢買
montecristi fino真係未買得起,用住linen flat cap頂住先
帽除左fedora poplular嘅仲有bowler,homburg,trilby.
帽形之餘crown高度同brim width 都要夾面形。所以同鞋一樣都係試過先好

西營盤最近開左號稱香港第一間hat shop, 要預約的
https://instagram.com/the.man.in.the.hat?igshid=17p67zdg4cff4
都入左幾多牌子

唔入Montecristi可以試下Cuenca 先,都係made in Ecuador
鐘意fedora都係因為佢個brim通常都大啲,啱曬我呢啲頭大身細嘅人同埋bowler trilby好似太舊,反而fedora社會接受程度高啲

好似仲有間叫tasteless hat co.,末去過唔知點

巴打有冇睇過gentlemen's gazette?佢成有幾條片有研究過呢幾類帽
遲下上嚟同巴打學下嘢先
我頭大,好難買帽。
我個頭都係
明明著衫係S/XS, 頂帽就要M
我要戴7-5/8,即係XL呀
我都唔細要7 3/8 L 碼
好似離晒題,巴打講帽開多個post 傾啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞