(手縫皮革)手縫皮背囊+咩都整

408 回覆
151 Like 11 Dislike
我都想跟巴打學磨刀, 尤其磨圓裁皮刀
情人節整咗個散紙包畀女朋友
搵日上你到坐下
比多次地址
聯昌皮號一樓
幾時變撚左你workshop
用開日式皮刀
圓刀我都未磨過
好呀,繼續整啦黎緊母親節
圖呢
你上黎咪知囉
把刀撞到磞左,同埋之前磨到把刀嘅角度唔好,想磨到變平口
會用粗鋼石磨走佢個頂執好個型,再上1000,2000,5000號刀石
我都只係用美貴久圓刀姐
聯昌一樓 ... 可能上去見過巴打喎
刃口斜就好似呢把刀咁
因為就番我左手用所以做到呢個斜向

但因為越來越多人來學用刀,為左令大家更能享受用皮刀嘅樂趣,會將佢磨番平口
下次黎再打招呼
買多把嘛😜
完成

磨完嘅刀要當然可以照鏡

沒錢
日本師傅的刀大多是單面刃,魚生刀如是,皮革亦如是。
我用慣本地同歐美師傅的刀是雙面的,用法有D分別。
岩岩去完大南街搵ron巴頭先先知原來開左post
今日既收穫係買左個英國鎖 雖然好似意大利鎖高質啲 但窮
係呀,單面刃要斜斜地落刀,而歐美嘅會垂直落
有說日式單面刃因為隻手要斜擺,可以避免隻手擋住視線而更清楚望到切面
咩刀都好,最緊要保持鋒利裁切先可以得心應手
| 巴打點解要混合用鑽石刀石同陶瓷石呢?

咁要喺兩種石嘅特性講起
鑽石刀石特點係磨刀時唔會變形,用耐左都可以保持平整,但電鍍磨面會因為用耐左而磨蝕,石嘅壽命就唔算長
而陶瓷石特點係全舊石都可以磨,原則上可以磨到全塊化灰,即較為耐用。但佢會因為磨刀而變得凹凹凸凸,一旦石面唔夠平整,把刀唔可以完全貼實石面,咁就好難磨得利把刀
所以磨刀時可以各取所長,當要出力粗磨把刀時可以用硬淨唔怕變形嘅鑽石刀石,而要磨出刀鋒上細號嘅陶瓷石唔夠平整的時候可以用一定平整嘅鑽石刀石做修正,陶瓷石夠平整時磨刀就會事半功倍,而且陶瓷石本身夠耐用可以慳唔少

冇乜人推post 自己答下自己
覺得有用俾個正評支持下
多謝平靜巴解答
皮革post 定律
唔會爆到post

上次菩提巴個post 整整下 人都失蹤埋
唔quote
個手袋靚到 曉飛咁,好鬼正
有無多啲作品/設計睇下
英製黃銅鎖一啲都唔失禮
恭喜巴打入手好嘢,等睇完成品
幫幫忙一齊打爆個定律
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞