(手縫皮革)手縫皮背囊+咩都整

408 回覆
151 Like 11 Dislike
終於完成個背囊,多謝大家支持
之後會有唔同嘅project, 大家有興趣睇的話我會繼續share

巴打邊到買 幾錢
正要都係同Horween 個大中華代理拿,以前就美國、德國都買過。
價錢視乎大細,rare color 再貴少少。
呢幾年,每年穩定地加10%,所以其實十年來係貴咗超過一倍
2.7 法斬?
用咩線縫
cigar 同whisky都好正
Shell 嘅顏色名好亂,alden 嗰邊有whisky, cigar, ravello
但一塊塊料拎番黎時類似嘅顏色係叫bourbon, cognac 之類
但就算同一個名嘅皮色差都可以好大,甚至喺同一塊皮上面唔同位都可以有色差...
Ashland 有堆marble 色又係好難分
巴打指邊個product?
小弟基本上都係用岩田
出左條錶帶俾客
一貫panerai 襯粗帶嘅風格
開始做tote bag
今次用黑色鉻鞣縮紋皮
開皮之前先整個sample 確定袋型
巴打終於再開post, 留名學野

不過我個人鍾意植楺皮多啲

遲下整個植鞣拼shell card holder
好正
巴打,想問下有冇youtube channel介紹下?

本身玩開錶淨係想整皮錶帶,未決定落坑玩DIY定比人整算
我都覺cigar 好似係 cognac?
小弟冇睇開youtube channel幫你唔到
DIY 可以試簡單款如Nato 帶先
由裁靚條皮開始
巴打,想問下有冇youtube channel介紹下?

本身玩開錶淨係想整皮錶帶,未決定落坑玩DIY定比人整算
小弟冇睇開youtube channel幫你唔到
DIY 可以試簡單款如Nato 帶先
由裁靚條皮開始

巴打吾該曬!
上黎聯昌搵我咪交流下囉
植鞣有佢好處,但亦有它的限制。
有些「re-tan」的都好正的,例如Horween 的CXL
你帶埋啲料黎搵我囉
上次係默到訂左兩套法斬,幾好用
真心推薦

問過一刀個d 要一年先起到貨
冇人睇就要摺
呢個定律嚟架嘛
唔通係到R咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞