(手縫皮革)手縫皮背囊+咩都整

408 回覆
151 Like 11 Dislike
最近先岩著完Alden 就覺得好正
Alden淨係睇都覺得好正
有機會我都想入對#8 LWB antique edge

巴打著緊咩色,錶帶同皮鞋襯番一set嘛
你有Nike鞋底?
造鞋先要有合適的楦
The Last come first!
至理名言
不過好難搵合適的楦
未搞掂個袋前繼續post 下其他嘢
試造airpod case

巴打好勁!

我咩都唔識,想問包打整緊個袋啲皮係咩grain?
講起換波鞋底,我非常鍾意呢間東京幫波鞋加沿條換底嘅店

多謝支持
鉻鞣皮嘅荔枝紋,呢類皮做袋一流,離遠望已經好有皮感
colour8[sosad 其他色無錢入
小弟嘅Apple Watch錶帶
做埋包芯
好手工呀巴打
仲有有多啲相or 其他作品分享下
呢位巴打呻無錢唔係好可信喎,入親牛仔post 都見你share 新入手
Color8我都有塊看門口呀
你眼花了whisky colour Alden 貴到傻
Rare shell alden保值好多
巴打有冇試過其他shell 嘅鞋?
未呀 其他都好尖 個個買shell 都話horween 其實點解?
我就買個三間廠的Cordovan, 另外摸過兩間廠的,Horween 的質數最好
留名學野
大馬主
幾間大鞋廠都用horween 係有佢價值嘅
想玩 樓主教我買材料啦
但最主要係咩分别同點分好唔好
最近幫個朋友買嘅入坑set

仲要針,線,木槌,木夾,膠水

除左菱斬學一排可以再upgrade
其他都好夠用
皮革好壞主要可以睇:
-皮胚本質如皮質密度,生長紋理多少,損傷程度等等,由隻馬仲在生時已經有所影響
-皮出廠前嘅finishing如染色效果,手感,光澤,油份之類,呢啲係由廠嘅加工過程影響

Horween 嘅馬臀光澤普遍比其他廠出嘅更通透,皮質纖維更實淨,油份更好,所以用耐左嘅patina 更靚。最重要係個Horween 1905水印夠大夠虛榮

皮革嘅伸延性同可塑型性對造鞋黎講應該都係選料嘅重要因素,但小弟做開皮件冇咩需要塑型就體會唔到呢方面嘅分別

其實只要有幾塊唔同廠嘅馬臀擺埋一齊拎上手比較下,應該都大概體會到

有錯請指正
原來係咁 咁新喜皮好似質數幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞