(手縫皮革)手縫皮背囊+咩都整

408 回覆
151 Like 11 Dislike
小弟玩手縫皮玩左幾年,由業餘到最近全職
前排收到個朋友order 整背囊,喺就完成之前想同大家一齊見證呢個歷時兩個月嘅手作仔誕生
完成背囊之後會繼續share 其他皮件製作過程,希望可以推爆個post
以下係背囊進度
背面:

正面:

當然唔少得小弟ig, 有興趣支持下:
https://www.instagram.com/rocoleathers/
學咗幾多年
同係邊度學
小弟都想學玩當興趣
巴打用法斬定錂斬?
D線位好工整條壓邊位都好靚
背囊大概過程
前期功夫:
參考其他成品細節,決定袋型尺寸,揀皮,買五金,畫紙樣
正式落刀:
跟紙樣裁皮,造袋蓋,袋身,袋身小格,開拉鏈位,上拉鏈,上拉鏈內袋,加袋釦,造肩帶,造手抽,肩帶手抽上袋身,造肩帶袋身下半部分連接位,袋身兩側

會share嘅未完成部分:
開滾邊,連接袋身同兩側,上袋蓋,駁肩帶同袋身下半部分,造內裡,上內裡到袋身
完成!

希望呢個星期五前做到
自學到而家都8年,主要由睇書學起同不斷嘗試
上年跟日本大師學過半個月,由基本功學過到完成一個袋,學到嘅嘢又係另一個層次
加油
法斬
睇黎巴打都有玩喎
買工具買咗幾多錢
我指初學時
想問下自製一個女裝背包大概budget幾多
之前去大南街買皮 成日都買多左
想問下師兄邊到揀皮同睇咩書學?
我果時諗住自己整銀包,但唔識埋線同唔識開洞穿線
跟住就放低左啲工具
哇 好靚wo個袋 整呢個袋既材料用左幾錢 你幾錢賣比你個fd?
8年前嘅事答你唔到
但我會揀日本工具為主,比較準同用料好
1000-1500蚊應該執到set最基本工具
Budget幾多要睇size,設計,用料
再唔係用之前買多左嘅皮拼
只睇書
無師自通會唔會好難
同手法唔正確
即係到日本大師執你手法話你好多唔正確咁
買皮主要喺大南街
睇書就皮革工藝,出左好多本總有啱你心水
呢度用料為半張成牛皮
時間同手工你覺得值幾多,真係有興趣可以ig
唔可以話正唔正確,書介紹好多基本工,手作嘢最重要自己享受過程。
作品做出黎睇落工整自己鍾意有人buy都係錦上添花
日本師傅對手工有唔同睇法,佢地會好愛惜工具,同會執著一啲仔細位
係呀
我以前都做手工製師傅嘅工
公司都係好注重工具
工具唔好,自己磨返靚佢
先可以開工繼續做
你D線位真係好靚 有冇咩工具HOLD起D 皮比你慢慢穿線定係就咁用手拎住就穿?
D皮你CUT完會逐執開左LONE先再慢慢縫返埋
定疊起幾層再一野開LONE?
巴打而家一把日本法斬 再加把平頭刀都冇左1000啦
工具係自己用,保養得好可以慳番好多不必要嘅時間
好似刀咁,把刀夠利裁皮都直啲同切口靚啲
手縫夾我嘅第三隻手
夾住縫可以free 番兩隻手一齊拉線,力度會更平均,出黎線感都好啲
基本上係貼晒先開孔,但有時都會貼之前印好縫孔
樓上位巴打問最初期嘅工具嘛
斬,刀,錐,壓線器,針,線,木鎚已經夠開始
巴打講法斬已經係進階喇
開滾邊帶條,闊度大概15mm

手作當然係徒手裁條

塊皮偏軟,決定唔包皮芯
開線果陣 點解會畫花個面而唔係畫落皮底度?
冇乜所謂,呢條滾邊包住唔會睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞