(手縫皮革)手縫皮背囊+咩都整

408 回覆
151 Like 11 Dislike
有幸可以去東京跟Go Leathers大師學造嘅手袋

印度皮咪仲平?
咁都好睇質數同廠,靚皮真心唔平,尤其手作嘢,D廠一開單就話要訂兩千呎,黠點買呀?
想問下有冇得類似上堂咁整個銀包
一般人睇手作係唔會考慮用料嘅質素
勁呀巴打, 請問學幾耐同收費幾多?
小弟好崇拜佢嘅作品
去左半個月,一對一由基本功學起
大師的website
http://www.gobag.jp/
大師的訪問
https://vimeo.com/255023512
跟到佢係非常值得嘅體驗
得閒過下黎
深潛咁耐都記得我
少玩左,但得閒會練下

學師嗰到分享多啲
想聽下
巴打你個袋內膽係咩質地黎??
Sorry 各位
潛左幾日趕工
想介紹下呢幾粒工具

有時要縫嘅位太厚或冇用膠預先貼嘅地方,想要有針固定皮嘅位置,呢幾粒固定針幫到你。
樂天,淘寶有售
呢個袋用日本豬suede
Backpack 用緊羊suede
袋內裡用麂皮睇落會grand 好多
摷嘢都好feel啲
冇玩開皮 但有買一個nomad既airpod case
有冇話用乜養皮最好?
冇個d conditioner
跟日本大師由磨刀,磨斬,磨錐,磨邊線器學起。
然後做最基本嘅裁皮,上膠,上線蠟,縫線,修邊,先可以自選想學嘅皮件。
皮件會先畫圖,再畫紙樣,最後一齊完成個作品。想做嘅皮件技術要求越高,學到嘅嘢越多,當然需時越長同學費越貴。平衡之下就諗左呢個包含幾種技術嘅手袋仔黎做:無皮芯滾邊方法,手抽塑型,上口金,圓角摺邊等等
成個過程完全體會到日本人對工具同手工嘅執著。

究竟學手縫皮係為左得到件成品定想深入認識成個過程,毎個人嘅要求都唔同。但香港就好似以開好晒皮料嘅皮革班為主,較為缺乏看重基本功嘅workshop,可能同以速食文化為主嘅香港地有關
有冇成品睇下?學嗰件
Go leather 好精細,但日本嚟講個人最欣賞嘅係niwa

咁你連埋酒店食宿都幾金

香速興速食,所以工藝界好難比得上其他國家
巴打呢件係overalls?
我想跟平靜巴學磨刀
可以跟最崇拜嘅師父學藝點都係值得嘅
淨係睇佢示範用皮刀逐少逐少削個皮芯型都值回票價,番黎嘅成品就係第五頁#101 個山羊皮手袋

Niwa 大師小弟都有拜訪過,作品唔洗講,佢初起步嘅堅持都係好值得學習

香港嘅生態其中一個原因係土地問題,租金成本高令workshop要做快來快去嘅生意先可以維持。小弟其實都面對緊同樣壓力,但會努力堅持我對手縫皮應該係精緻同用心嘅態度
巴打眼利,件overalls係朋友嘅,小弟瘦底晾唔起
得閒拎把刀過黎深水埗磨下囉
Nomad用horween皮,要粗用先出到塊皮應有嘅風格
日日跟身索下汗同熱力就係最好嘅保養
之前都係因為睇到巴打個所以先整皮
見人地又話當塊皮冇光澤就用下conditioner
搞到都唔知點好
操下肌
呢排做過啲咩share 黎大家研究下
除非你日日幫個case淋雨消毒,一般皮件都唔洗好似皮鞋咁蠟蠟令見人嘅
要Conditioning 一兩年後先諗啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞