智商 (150)

1001 回覆
43 Like 18 Dislike
以前啲狗成日話dc贏未來
個未來終於都黎喇!
自從aou之後
所有mcu戲都只睇頭幾條崔那+第一條tv spot
其他全部不了

CM啱啱入左全球票房前三十(同埋前幾日將tdk踢出咗superhero電影全球前十)

另外dc嘅CM全球同US票房都exceed咗expectation(但係大陸flop得好慘)

啲空位好似係留俾化灰嘅人

brie好靚
頭先睇咗陣ig live
英雄片熱潮已過
有冇人覺得endgame個色tone好特別,好有味道,好型,好epic
賤男cap發現
日裔美籍導演克雷頓(Destin Daniel Cretton)擔任上氣

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190408&s=10793096&a=59460665
導演
導演係邊個唔係最重點,重點係主角會係邊個
點解DC好似咁鐘意慢鏡
我都唔知自己睇到幾多收手
總之以家出既片都唔會睇

Assemble
我估”Avengers”呢個brand之後會消失好多年
取而代之係”New Avengers” “Young Avengers”
即係掛名形式作招徠但陣容捧低budget新人

同時DS2 BP2鋪Namor同光明會
CM2同Eternals鋪宇宙路線
街頭會開Moon Knight/ Blade
分開幾條line之後各自有自己特色
有排都唔會再見到大集合,頂多客串

好多年之後先會出現大危機
Secret Wars、CW2、AvX係一定會出現
除非marvel已死
補充,original six會退下火線
但我相信rdj幾年後會以光明會身份客串
已經夠j 死人

CM同BP個票房已經顯示佢地fan base夠頂
雖然超越唔到三巨頭,但其實可以擔大旗
香港嗰套狹窄審美觀唔足以公平value佢地

AVG旗下英雄減產,MCU Xmen補位
觀眾唔會覺得MCU減速減退
市場都未見下坡跡象,狗先會用end game黎講
大事件應該用返同級大事件比較
個人電影同個人電影比較
只要DS2 BP2 CM2 Spidy2 keep住8-10億根本冇下坡過
再補充,而家收埋fox返黎
即係全盛時期每年3-5套MCU電影
就算走下坡跌到落一年1套,好似star wars咁
就算消費晒漫畫大事件,觀眾審美疲勞
呢條下坡路都講緊十年以上
全能嘅連登仔預視到十年之後嘅事自我膨脹
唔知佢地老母傷風感冒時會唔會講一句你會死呢
以前覺得睇首日早場9點已經叫好瘋狂
而家先知個個都係咁
兩個直男
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞