Dell laptop Area 51m (9700k 2080)開箱

594 回覆
49 Like 11 Dislike
巴打你好
又 係我
最後我都買左51m
性能冇撚得彈 冇介紹錯
唯一缺點係 成日要dup低頭打機 始終係laptop

我想問一問呢
我見上網好多人都有得set keyboard lighting
但點解我冇既?
禁左入fx 得 前後外星人logo, 尾燈可較色外
Keyboard 係完完全全冇得較色?

係咪要下載咩野驅動程式之類?
要update Alienware control centre
膠花巴
https://hk.xfastest.com/29696/dell-g7-15-7590-2019-review/
依部同最平 最基本規格嘅51M
你會揀邊部
我自己都幾鐘意G7 啲線係背面依種模式

Cpu 熱到出煙喎
95度點玩
一般呢d 測試佢唔會undervolt, 又未必會開爆風扇

但我相信area 51m thermal solution 會好過呢部
我已經上左官網做曬update 都唔得😨點搞好
巴打 我明白了 去睇下51M實機先
癡線,有錢到
會唔會買多部,我想執二手
https://www.dell.com/support/home/hk/zh/hkbsd1/product-support/product/alienware-17-area51m-laptop

賣機個sales 姐姐話:

4月4日我同深水埗賣dell 個sales 咁講:

頭先試咗唔剷原command centre 再直接安裝就成功了👍🏻
呢度有限錢啫兩年玩咗半個全新七人車咁上下
51M 係好巨好重

但勝在desktop cpu 同埋散熱好

你唔太怕重/唔係經常抬出抬入可以考慮

始終細機薄機一係bios 限咗性能,一係熱到癲

個人取向如果一部laptop cpu打機過90度我唔會考慮

當然係指你開爆風扇,又undervolt 咗之下

想薄想輕又想散熱好不如呢部:

https://www.amazon.com/Zephyrus-i7-8750H-GeForce-Military-Grade-Chassis/dp/B07G5Z9H8R

真係買的話記得改返amazon 出貨,同埋佢開爆風扇係堅嘈的
如果宜家整體黎睇,主流 15” 薄機係咪
ASUS Zephyrus S GX531 > GX502 > GU502 > MSI GS65 > Aero15 > Razer Blade 15 ?
無得咁排架喎

Aero 15 粒電大,又輕,但用落熱

Razer blade 應該係最細部,但用落勁熱

每部都有優缺點,又唔係排兵器譜
膠花巴打 我想問下部機鍵盤上面有咁大格空位其實用泥做咩
Heatsink 位

移下咗keyboard 咁你打機用keyboard 時就唔會辣手
啱啱睇product details見到 咁樣又好似幾貼心喎
放大脾打字會好唔就手

要放枱用

但呢部top model 賣到咁平我真心覺得好用
爸爸,我想問吓你GX 531 RGB keyboard點Set pre-key? 因為我部GU 502 嘅 “game centre” set唔到pre-key,得幾個mode可以Set,定要等佢出Aura Creator (佢話六月出,聽日30號。。。)
GX531 有per key 架咩?

我一般唔太理rgb
爸爸
開左條link
比左呢個畫面我 冇野安裝

我仲可以點做

你買dell個間野係咪叫訊x科技?因為我係呢間買
我都想直接攞部機去問
你搵Alienware command centre 自己手動裝啦
我個間係D Century
我諗如果要放大脾我會用返部surface pro 4
驚比依部Zerphyrus 熱死
不過千三鎂 我覺得可以接受
係抵屌

好簡單一樣嘢,佢粒8750H 跑R15 可以次次過1200(關晒其他background apps), 相反我年頭成18000蚊買的GE75 長run 頂多得1100

加埋佢咁薄,又算輕,仲要144 3ms mon,真係好好J 架

係唔好在有條ram 焊死,同全部機只有一個ssd slot
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞