20歲幫人執緊屎執緊尿

431 回覆
731 Like 47 Dislike
如果係藥房果邊就應該唔洗執架喎
每個人?定係你自己呀
樓主份工有咩咁低賤
Ching岩岩出世定第一日黎香港
”賤”字知唔知點解
PCA3A->EN->RN->APN
條路比其他人易睇好多啦
淨係en去rn都已經年年幾百個人爭廿幾個位
加上rn去apn要捱年資
講緊要十年以上
再加埋擦鞋擦到出晒面先升到
醫院大把四十幾歲仲未到apn
但老實講
兩個max point rn結婚都有十萬一個月
其實已經好好洗
以為自己開post
一樣20歲,做左兩年
一半半
唔係佔大多數

戔係少既意思
水戔為淺意即水少
貝戔為賤意即價少
參考說文 賤者賈少也

所以無錢的確就係賤
呢位同學仲有無咩問題?
咁賤格即係咩意思
係咪冇錢既性格既意思
大把人自己俾錢讀
理性上好欣賞你
我係當年對護理一d興趣都冇。
但最後因為一d事,而選擇去聽屋企人講報nursing school。
不過當然入唔到,所以就去讀咗個保健員course。
諗住讀完拎個牌同埋做吓相關嘅工拎經驗容易d入到。
到拎咗牌,諗住做吓護理員儲吓經驗先,
但屋企人一知道我要去做護理員,就好反對又嘈交又剩,幾難聽嘅說話都講出嚟。
又係話你一個女仔大好青春又讀咁多書,做咩要做埋d姐姐做嘅嘢,咁後生就去幫人執屎執尿。
甚至話如果我點都要返呢份工嘅話就去遠d返。
要返都死遠d,唔好喺度丟人現眼。
呢刻先覺得其實為咗屋企人去讀佢地想自己讀嘅嘢真係好無謂。
而佢地完全唔理解自己,最後我唔選擇報返nursing hd。
而去選擇讀返自己想讀嘅嘢。
同屋企人爭執呢次令我更加認清自己想點。
其實想講無論你選擇咩都好,最重要係要問返你自己內心。
你到底對咩有興趣,一個人對有興趣嘅嘢同冇興趣嘅嘢個態度係好唔同,呢樣嘢係扮唔到。
如果你對一樣嘢有興趣,又點會介意由低做起。
千祈唔好覺得自己做嘅嘢好低下,其實你一開始去揀做呢樣嘢一定有個原因。
如果你遇到困難或者想放棄嘅時候,再諗返起當初嘅原因,或者你會堅持返落去。
人生得一次,想做就努力做,唔好考慮太多。一做就堅持落去,總好過因爲冇做過而後悔。
其實換片餵餐扶抱轉身呢d都係技巧
你估照顧一個病人真係咁簡單咩
我覺得做得呢行既前線都係專業 不論護士定pca
如果唔係普通人呀豬呀狗都可以去照顧病人啦
所以唔好睇小自己
我讀緊個唔洗學費en

我想講我好多同學都報左5-6年先收

依家基本上要有個hd or asso先會收
建議你讀精神科 易揾工d
APN->Ward man->DOM->GNMan->Headquaters Chief NO ->RNO -> Principal NO
條路比其他人易睇好多啦 (2)

講到咁撚易
屌你打飛機咩我都識啦
Same
Ching 唔洗屌老味住喎
我意思只係做咗就3年 20歲仲係執緊屎
感慨吓姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞