20歲幫人執緊屎執緊尿

431 回覆
731 Like 47 Dislike
PCA係patient care assistant

你講唔掂得patient果隻叫PCA 3B
你肯定自己老左唔駛人地照顧
我都做過 比d senior nurse當狗撚
d sister有乜事都搵你咩鍋
加人工又唔到你 剩係有護士份

利申已經冇做
所以我都利申返好似係
見做PCA 3B其實都好似唔錯 見過有後生做呢個位 俾人問點解唔做掂得patient個種PCA
其實你份工好有意義嫁
加油
唔好睇小自己,如果你連自己都睇唔起自己就真係冇人會睇得起你,加油
3B頭半年得10.7K
不過一定舒服過3A好多
同你同年
我之前都做緊 我攞完個牌 我係上個月辭咗職
我做緊嗰啲係對住d嚴重智障嘅𠻹
講真嘅 如果你忍耐到攞到牌先走都未遲
咁如果真係做到好唔開心 咁咪辭職走囉
無謂咁樣折磨自己呀
唔返呢啲工唔代表自己冇愛心
講真20歲 大好青春我都覺得唔使做呢啲工
當然係工作上都學到好多嘢
但呢年幾面對着啲client嘅精神打擊丶d遮遮係背後講我壞話
我忍受唔到跟住提早大半個年就走
佢哋當時想挽留我呀
話:「做埋依幾個月啦就快九月啦」
依幾個月我攞嚟旅行唔好 我攞嚟返第二份工唔好
做乜要喺度受咁多氣?

自己諗下有咩真係好鍾意做 發掘下囉
無㗎 就算屋企人唔十卜你 只要自己你肯堅持就得
想做Nike? Just do it !
想去學畫畫? 去報黎讀囉
條路自己揀嘅 唔掂咪唔好做搵過第二份囉

錦繡前程 人活得像話 就對得起自己 加油!
見佢地唔駛做掂patient嘅野
只需要負責斟水 拖地 包垃圾咁
不過都要輪班
agree
唔記得邊到聽過(好似係運動員)
社會需要各行各業維持住
如果冇做清潔人士,售貨員,文員,餐飲業服務員各種職業嘅人嘅付出
就唔會成就到佢嘅成績 比到機會佢
(我講得1999希望睇得明)

我覺得每個職業都有自己嘅存在價值 都值得尊重

那些年有句對白
“因為有了我 讓這個世界有一點點的不一樣“
放係心入面 一覺得自己好廢好差
就諗下 你返工幫到啲公公婆婆 其實好有意義
因為有了你 令佢地嘅晚年生活得舒服啲
簡你老母
我都做過pca 依加係RN
做pca換片餵飯都可以好開心 睇你點睇啫
唔好睇唔起自己 你做緊嘅嘢係幫嘅人
有心就讀上去啦
其實講真冇人會睇你唔起 只有你自己睇唔起自己
試諗下呢份工其實係幫人 你應該覺得自己幸運 能夠成為幫人照顧人果個 而唔係訓係度需要人幫助果個
有能力照顧人係一種福氣黎架
其實你20歲肯返工 仲要返呢類比較辛苦要on shift既工 已經好叻 你唔應該諗到咁灰 睇低自己
你已經好過果d讀完書又唔返工 日日係屋企訓覺打機班廢青好多
如果你真係想突破現狀 你一係的起心肝讀書 讀個en rn 甚至一係轉行
但首先你都要諗下自己係咪真係有呢個能力去成為一位護士 因為護士唔係真係單單照顧病人咁簡單
你有冇膽大心細 敏銳觀察力 有能力應付各種突發狀況而且又唔會亂哂錯哂 有責任感 等等...
如果你覺得自己真係有條件 咪去讀護士囉
但最重要係改變你而加呢個心態先
有好既心態同自信 做乜野都難你唔到啦
加油啦
做pca2 咪唔駛
人老左/有病
唔落得床 日日要換片
甚至有人無屋企人黎探
人既一生 就係咁
有幾多人係咁樣孤獨離開人世
諗下自己到時係咁
真心早死早著好過啦
但有d病房既pca 2都係要做呢d野
又唔洗唔開心
呢個世界總要有d廢人
人工只會愈黎愈高。好過係公廁幫人執屎。
呢d說話係人都識講
但其實呢個世界 由其是香港 每個人都唔係咁諗架啦
做pca2 訓練個6個月是未要執
打算do 藥房個邊
繼續努力 老左搵你
靠自己勞力賺錢 而且係幫緊人都要俾你話係廢人?
點都好過你冇錢開post問有冇財務公司agent借錢好多啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞