20歲幫人執緊屎執緊尿

431 回覆
731 Like 47 Dislike
唔開名 係九龍區啦總之
快啲搵工啦
救護員同護士都要掂依d,算唔算低賤
放工果陣盡量唔好搭公共交通工具喇
成身屎味 一陣臭親人就唔好喇....
做人有D公德心好
你會痾屎所以咪搭車
成身屎味 一陣臭親我就唔好嗽
做人有D公德心好
嘩好大浸屎味
咩事

走啦屌你老母
我19歲生日第一日就做添啦😅😅😅
護士要幫手round片,救護員不時會遇到屎撈人case,有時要幫手清潔。
樂觀啲
大把HCA撚鳩啲護士學生
以為自己係佢地上司 淨係識喝黎喝去 覺得自己好撚勁

人地讀五年書 仲要考得咁辛苦 都係比你地屌咋
不知幾有威嚴
依啲睇人
有啲有心 但差起上黎你都唔信
其實執屎執尿已經係最worst case
真係要走投無路先要做嘅工種
乜真係咁等錢使咩
點解唔做其他低少少人工又可以充實啲嘅工?
我無提過低賤
只不過我覺得呢啲工係俾啲中年有家庭負擔但又無特殊技能嘅人仕做only
好奇一問救護員同護士要好似老人院護理一樣執咁多屎?

嚴格黎講照顧工作都係一門專業,只係係香港係嚴重underpay既職業,又唔駛考牌,阿豬阿狗都做到,好似日本咁。

諗嘢唔好咁膚淺,社會上總需要人去做依d工,唔係偷唔係搶,你理撚得人
我無提過低賤
只不過我覺得呢啲工係俾啲中年有家庭負擔但又無特殊技能嘅人仕做only
護士要幫手round片,救護員不時會遇到屎撈人case,有時要幫手清潔。
問題係後生出黎執屎
大少少廿幾三十歲都無其他經驗
到時想轉工唔想執屎嘅話邊有人請?

大把人轉其他行啦,睇你有冇本事/識唔識人
咁你點睇日本大把後生仔做老人院pcw
最緊要搵到錢
係咪保健員
我無提過低賤
問題係後生出黎執屎
大少少廿幾三十歲都無其他經驗
到時想轉工唔想執屎嘅話邊有人請?

大把人轉其他行啦,睇你有冇本事/識唔識人
真係有本事就唔使幫人執屎啦
大把人都係無本事 我都係無本事
但係無本事+無經驗=dead end 囉

其實執屎執尿有咩問題,有d人照顧唔到自己,就需要依班人幫手,況且做得護理工作,都要留意病人既大小便顏色,從而留意病人既健康變化。
準時收工
放工有更多時間俾你花樣年華
其實執屎執尿已經係最worst case
真係要走投無路先要做嘅工種
乜真係咁等錢使咩
點解唔做其他低少少人工又可以充實啲嘅工?
我無提過低賤

嚴格黎講照顧工作都係一門專業,只係係香港係嚴重underpay既職業,又唔駛考牌,阿豬阿狗都做到,好似日本咁。

諗嘢唔好咁膚淺,社會上總需要人去做依d工,唔係偷唔係搶,你理撚得人
係需要人去做呢啲工
但係嗰個人最好唔好係一個廿歲青年人囉
咁你點睇日本大把後生仔做老人院pcw
有無資料睇吓? 如果係真 咁都幾反智吓

你去google打「介護福祉士」就搵到
有咩咁反智?最反智就係你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞