20歲幫人執緊屎執緊尿

431 回覆
731 Like 47 Dislike
其實做護士都要幫人沖涼執屎執尿
讀書啦,無5個2根本好難搞,讀咩都唔係,出面仲有班後生好過你,點都要讀返書,令返最少5個2
你執執下屎
遇著d隱世富豪/獨問居老人
就一世無憂喇
係lor,無咁簡單架,每年大把rn報officer,都唔係咁容易考架。en牌都窄啲啊,pca牌更加難啊。你朋友真係際遇好啊
入咗行先會知呢D人小之又少
多數私院啲 要着住屎片幾粒鐘先會換
同rn已經無分別,大把醫院一樣要入格,但人工少一大截
現職psy en 每日都搶住同大叔執屎抹屎換片 我覺得噁心既感覺肯定有既 尤其當你岩岩食完個早餐就要返去掂d屎屎尿尿
不過最緊要係自己心態啦 其實等緊你幫佢換片果班人慘你好多 佢地甚至連自己動手做既能力都無 等緊你憐憫 咁自己既然有能力做 又可以幫到人減輕痛苦 點既要帶住負擔去做呢
做護理工作就係呢d細眉細眼既地方 呢d先最幫到病人 好過每日做一大堆paper work 仲要唔知做比邊個睇
加油啦 長遠黎講都要搵下自己既目標 想行既路 咁先做得長久
但你做elder
其實係一世無憂
黎緊只會越黎越缺人
你做落搵既錢唔會少
睇你想要咩姐

覺得辛苦未辭職試下其他野先
同類型工種幾渴市
就算出面撈唔掂 最多未食返回頭草

博愛將會起個超大型安老院
覺得咁多老人家住埋一齊好恐怖 好似isolate 佢地等死咁
其實幫到d老人家換片,餵飯餵到佢地食好多都開心
而家Staff咗,無乜時間做貼身照顧,見d呀婆瀨屎要等幾個鐘先換到尿,都覺得sad

對比起D麻煩人事,屎美麗好多

利申:RN
唉屌 咁你可以做初級保健員之後再升架
唔通一下跳上去咩 試都唔試
佢話有經驗你都可以照send cv架
絲打你不如試下做日間中心pcw或者家居照顧員,唔駛返夜之餘人工仲高過醫院
日間好難搵架 有都要送飯上門
多謝你啊Ching
16歲幫我老豆執屎執尿

勸樓主真係去讀翻個HD 除非你真係好想挑戰忍耐力
睇唔起呢行我當初就唔會入行啦
我就3年啦ching
我最後目標緊係護士
只係覺得我就黎做cw都3年
做到要每個禮拜睇中醫針灸
轉hw又無人請
味夠3年已經五勞七傷
我都好佩服d ee 隻手屈唔到 仲每日做轉移幾十轉
我又無話要做署長
我睇唔起既係自己姐
尤其係d ee
hw牌做pcw野
老人院份工真係打破晒我對呢行嘅憧憬
救護員同護士都要掂屎尿啦,咪又年好多人爭住考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞