20歲幫人執緊屎執緊尿

431 回覆
731 Like 47 Dislike
苦樂全在主觀的心 不在客觀的事
做乜逼人負皮你姐
其實執屎執尿已經係最worst case
真係要走投無路先要做嘅工種
乜真係咁等錢使咩
點解唔做其他低少少人工又可以充實啲嘅工?
救護員同護士都要掂依d,算唔算低賤
我無提過低賤
只不過我覺得呢啲工係俾啲中年有家庭負擔但又無特殊技能嘅人仕做only
好奇一問救護員同護士要好似老人院護理一樣執咁多屎?

嚴格黎講照顧工作都係一門專業,只係係香港係嚴重underpay既職業,又唔駛考牌,阿豬阿狗都做到,好似日本咁。

諗嘢唔好咁膚淺,社會上總需要人去做依d工,唔係偷唔係搶,你理撚得人
係需要人去做呢啲工
但係嗰個人最好唔好係一個廿歲青年人囉
咁你點睇日本大把後生仔做老人院pcw
有無資料睇吓? 如果係真 咁都幾反智吓

你去google打「介護福祉士」就搵到
有咩咁反智?最反智就係你
"大把後生仔做"
不如你俾個數字出黎有幾多成係後生仔?
我認我廢唔識睇日文 搵唔倒資料

樓主做緊hw定pcw?
[quote]其實執屎執尿已經係最worst case
真係要走投無路先要做嘅工種
乜真係咁等錢使咩
點解唔做其他低少少人工又可以充實啲嘅工?
救護員同護士都要掂依d,算唔算低賤
我無提過低賤
只不過我覺得呢啲工係俾啲中年有家庭負擔但又無特殊技能嘅人仕做only
好奇一問救護員同護士要好似老人院護理一樣執咁多屎?

嚴格黎講照顧工作都係一門專業,只係係香港係嚴重underpay既職業,又唔駛考牌,阿豬阿狗都做到,好似日本咁。

諗嘢唔好咁膚淺,社會上總需要人去做依d工,唔係偷唔係搶,你理撚得人
係需要人去做呢啲工
但係嗰個人最好唔好係一個廿歲青年人囉
咁你點睇日本大把後生仔做老人院pcw
有無資料睇吓? 如果係真 咁都幾反智吓

你去google打「介護福祉士」就搵到
有咩咁反智?最反智就係你
"大把後生仔做"
不如你俾個數字出黎有幾多成係後生仔?
我認我廢唔識睇日文 搵唔倒資料

而加佢話學曬咁撚把炮 我想知佢咩撚叫學哂 關乜撚嘢轉工?你智障?
你講清楚嘛 再上一個comment 有提護理 下一句又話學哂 誤會左你
人工高既食撚埋都去呀
有本事又味必唔使執屎嘅 講真
今日翻p天日翻a
邊有時間花樣年華
絕大多數放假留係屋企都唔出街
同齡嘅人己經讀緊en甚至讀完
同樣係執屎 而我仲係cw
pcw
我話緊cw層面嘅野學晒,但你又咪當我智障咁撚
聽過血科 味去過兒科咁又點呢?我無話係醫院做過...
[quote][quote][quote]世界好大學曬?你執屎執到手術室?定係執到識埋ICU嘢?咁兒科去過未 有冇聽過有血科?
定你只係學哂執屎護理可以學哂?第一聽
咁你又現實返d啦

你會唔會成日咁樣轉工?
梳,啱先先見到呢個comment
有咩問題 我細妹都做依行
Ching 你係咪我個friend嚟?講嘅嘢一模一樣,
我緊知en rn都要執屎 問題在於佢地既主責唔係執屎
無問題
自己都係做呢行
20歲頭已經開始做

自問自己讀書唔係叻
搵到份工自己開心又幫到人
人工做耐唔算太低又多假
我覺得唔係好差囉

以前亦出去做過院舍
同D伯伯婆婆不知幾好傾 又錫我

凡事睇你心態姐
奉勸大家一句 父母老咗 屋企無位都咪俾佢地去老人院 請工人照顧啦
當然啦,太多黑暗野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞