20歲幫人執緊屎執緊尿

431 回覆
731 Like 47 Dislike
20歲做PCA有500正皮
但25歲RN開POST又話自己幫人執屎尿, 肯定過千負皮
咁你是但報返DSE bio+chem推高下分數再報囉
出面EN都要收15分 老老77如果你低分到連nursing council個要求都過唔到咁都幾大劑
最起碼都要背下書啦 就算你係讀EN出到黎大家都唔會(唔識)同你講中文
anatomy and physiology都好多野背 仲有藥呢?唔識個mechanism個識up下個功效
4科1點過council個要求?出牌係有公開試成績要求
Pcw
一路做一路進修啦
應該係我無講自己就黎做咗3年pcw同埋身邊同年紀嘅人都會特別強調我份工係執屎執尿
唔好睇小自己 呢個社會感激有你幫助醫療界 有你既幫忙 病人先會舒服 你既同事先無咁忙 大家分擔工作
呢個社會所有工作都有佢既值得尊重地方 不論平時不起眼既清潔工人 保安 司機 地盆工人
我地每個人都需要佢地為我地服務
社會先可以正常運作
所以你都係好偉大既人
同埋趁後生 既然都係呢行 不妨嘗試讀EN 慢慢上去 香港好多護士學校(例如養和、浸會醫院、法國醫院)讀兩年已經有牌 不過係D skill test標準煩 同埋可能比較難上手 慢慢比心機學就ok啦
你宜家咁細個趁個腦仲靈活 不妨試試
咁咪唔洗覺得自己成世做呢種工作
所以成日都唔明點解做厭惡性工作嘅人會俾人睇唔起
明明係吃力不討好嘅工但呢個社會又需要人做
就應該更加專重呢班人啦
嗰啲戇鳩垃圾中產成日喺個仔女面前踩鳩呢班人
心諗無呢班人你哋會咁舒服
但要訓練6個月係做住pca先
讀保健員有無得諗
唔洗同佢爭論呢d啦
世界好大學曬?你執屎執到手術室?定係執到識埋ICU嘢?咁兒科去過未 有冇聽過有血科?
定你只係學哂執屎護理可以學哂?第一聽
點解後生女做health care最後既出路一定係護士
你入得呢行都知仲有好多工種啱你
考個抽血牌又好
做物理治療助理都好
又唔一定要輪班要捱殘

你諗下 公開試成績都考唔好
第時就算比你考到護士牌出到黎連牌板都睇唔明
點解要有啲咁既treatment又唔識

除非為左錢 如果唔係都唔洗堅持浪費咁多時間考護士
講真hca 冇乜前途 睇下healthcare 有冇邊行想讀搵機會轉係好正常
有咩打算?
支持樓主 欣賞
加油
連自己都睇少自己你死撚咗佢好過啦
唔洗架

你讀返差唔多lv就得

好似fd畢業= DSE 5條2一樣

Hd 畢業=Q5 印象中好似係

你match到佢最低要求 就有機會 有得in

收唔收睇你in成點 同HD gpa幾多
咁你又現實返d啦

你會唔會成日咁樣轉工?

又或者醫院個老細成日咁轉你去其他唔同既地方?
等下年社處課程 in讀en
趁後生,進修轉行
唔好咁快就入 comfort zone
廿歲喺地盤幫師父執屎,而家公司做到可以上市。心態同條路都係自己選擇,加油。
我諗間間院舍嘅執屎方法都差5多
Ching 我係院舍做 唔係醫院
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞