[爛臉]A酸日記-若要暗瘡好,咪撚信老母3

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
雖然話食a酸本身會好乾
但呢隻對於唔化妝的我
用黎平衡膚色
同埋入面有b5有保濕作用
唔想搽咁厚cream嘅人可以試下淨係搽精華
不過係有啲貴
我上網睇過要係hktv mall先買到
仲有無其他地方買到呢?
面已經收晒油,嘴邊有小小甩皮

係個身果個身間唔時就會生粒大既,今次又係果個位生

楂左藥膏睇下聽日會唔會消
又唔汁喇
搽到真係好乾好想r
但塊面喺光下面見到好多勁細既油脂粒 好驚搽補濕
爛臉真係好慘 特別係畀啲人話係我亂食野/化妝/作息唔好/唔洗臉先攪到咁
但其實有半年日日和尚咁既作息飲食 戒哂鍾意食既野 加埋運動員既運動量 都係爆到七彩
而家搽左外用既 啲紅點終於收返小小
但都係有啲石頭瘡會突出嚟 化左妝都會睇到
覺得心很累
睇過d 片同文

都話differin 好易搞到乾,咁會引發好多問題

唔好用熱水洗面,唔用刺激性洗面/護膚產品

做完保濕,先搽少少differin

一開始一星期用1-2晚先

我覺得咁會安全d
如果你見唔對路,最好都係睇醫生

你用左differin 幾耐?

我諗你試下停用一排,做返保濕
跟住先開始逐少用返
今日食完兩個星期覆診
佢話60mg食到尾
仲介紹我用la roche posay隻b5
我都係 好少人有暗瘡問題根本唔明爛面幾慘
仲指指點點話我食a酸太aggressive
我用caudalie vinoperfect spf20 個隻cream
就咁用溫和既洗面乳洗都唔會生粒粒

如果avene 就咁用清水ok同我講
用左3星期 每晚都會搽 我淨係覺得白左
冇搽過保濕淨係朝早會用爽膚水同茶樹cream再上妝
你有冇用開邊種保濕?
第一句就話傷身
屌 佢知唔知長期爛面係幾危害心理健康
食左11日 塊面出少左好多油 後日覆診
O牌A酸20mg 第一日 打卡 醫生話好嚴重
我用咁耐未試過洗
睇邊個醫生阿 早d好番
加大mg

好紅阿
好似少左D瘡,得番D印?
樓主,我最近買左維生素C同E食,感覺好似D瘡爆得好D同埋冇咁紅
你之後想去印可以試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞