其實香港d會所幾十萬至幾球入會費到底有乜價值

329 回覆
44 Like 117 Dislike
以為得你自己一個知?
你問得呢條問題就抵你成世住深水步
好想見識
咪傻啦,HK club好多潛規則。
英殖開始個時直頭寫明唔侵華人同阿差玩

入會要committee投票架

誠哥個仔搵個外國朋友拉關係先入到咋,個fd好似係出身貴族,真係有castle、有文書記錄個種。

利申:聽港史lecture講佢朋友係member
我睇netflix唔好
使撚你講咩死窮閪
呢啲 club 嘅背景係以前鬼佬黎到香港生活做生意好悶,所以就搞呢啲會玩下,social 下,有啲會百幾年歷史
membership價值就係地方大,人少,少騷擾,設施好,服務好,裏面嘅人有禮貌,質素好,因為要 referral
通常都係 sport club 乜野鬼佬 sport 都有得玩, Sunday fam day , 老人家就打 golf 打 tennis, lawn bowl, 打完就去 lounge 飲杯野食下野,同仔女玩下咁又一日

真正有錢根本唔需要靠入會拉關係,人地去玩下啫
就正如你去行街食飯睇戲踢波,不過佢就少人啲,服務好啲,地方靚啲
仲有會籍外仲有 monthly subscription
人地當散紙
叻唔切
神秘到冇人提起
飛屎囉 仲問
對我地黎講可能需要理由
對佢地黎講入會係好平常
一個家庭有幾個唔同既會藉都好平常
識個阿叔講佢做份工係X軍會隔離 ,所以買左個會藉黎泊車, 泊足幾十年條數賺翻曬
請朋友食飯 ,間接話比你知窮人入唔到黎
有啲會所已經係冇位入
要排幾十年
唔好講
無人想知
有咩屋要20億?
山頂都唔駛啦
安全
唔怕俾人拍到,偷聽,錄影
有合理理由同任何人見面,‘去social咁啱遇到啫’
點解要咁安全自己諗
樓主睇嚟一定係窮人!
幾十萬對有錢人好平!
人地玩下股票,
俾啲仔女當利是!
跌都跌咗啦!

依家九龍塘傷會會籍升到幾百萬啦!
我老細帶我去
比d高層放鬆下 吹下水 唔洗係街同人迫,
狗仔 私家偵探入唔到
人冇你有既自豪感
遮係要你解明你爺爺點解手機咁好玩

夏蟲語冰
好多人對於上等人嘅想像停留於揮金如土,一千幾百萬等閒事啲闊佬闊太嘅階段

但真正系出名門果班,好多尤其是上一輩都識分事物嘅真實價值。佢地可能會一個籌款晚宴捐一百萬,但你叫佢地一千蚊食個tea佢地又會覺得唔抵

會藉都一樣,唔係俾幾多錢入嘅問題,入到去見到嘅會員都係同一個層次嘅人先係重點。Hong Kong Club同山光道馬會之類你係唔會聽到有蝗大呼小叫,室內講電話都唔准的
https://hk.finance.appledaily.com/finance/daily/article/20150813/19253753

全港最貴地段可能有,但住果度嘅人無可能入唔倒club
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞