其實香港d會所幾十萬至幾球入會費到底有乜價值

329 回覆
44 Like 117 Dislike
扮晒野
正垃圾
我就高級少少 入麥樂會
應該唔止full member, 係再高級d 嘅voting member 🤔 全港得2xx 個。full member 有成萬幾個其實
唔罕見
咁其他club呢?
有乜會好過做連登會員
共濟會其實唔係講錢
係講一個人有幾正直
會費其實好低,但係會員需要有慈善嘅心
只係計錢,宜家入競駿會同 racing member唔係差好遠。宜家入競駿會要十三萬, Racing member 都係十五萬。
唯一唔同既係 Racing member 是有人提名你先叫做有資格去申請。
競駿會係屬於馬會,但係競駿會會員唔屬於馬會會員。係好大分別架。
馬又係屬於競駿會,你最多叫做有權投票隻馬叫咩名。
簡單D講,競駿會會員只係一個高級馬迷。
不過我都後悔當年唔洗8萬可入會。
馬會唔係full member有咩價值
唔係full member的確係冇乜價值,不過做full member要過五關斬六將唔係一個錢字咁簡單。 講多少少,近年有個別資深競駿會會員已經被馬會保薦升做Racing member,可能佢地將來都會成為full member 架。 呢個可以話係競駿會既隱藏價值。
睇完個po之後好想入去見識下有錢人嘅生活消遣
我成世人唔會有資格入去架啦
入會收風收料架
毓民只係Full member, 大班係voting member,貪曾都係voting member不過因為犯罪比馬會踢走左。

要申請做racing member 或 full member,你要搵兩個 voting member(即大邦) 推薦你,比份填申請表你。你再要搵另外三個 full member 做reference。
我由細到大睇開個專科醫生係full member,佢話份申請表百幾頁... 乜都要查。 之後至少要排一年先有得去in.,佢都排左幾年。 因為一年full member 既quota係得五六個。 過完五關斬六將之後先再講錢,大概係咁。

班大邦既名單係呢度,你搵到名單上兩條友推薦你就可以拎到申請表。
名單上我就識好多個,不過冇一個識我。
https://member.hkjc.com/member/image/common/list-of-stewards-resident-honorary-stewards-and-honorary-voting-member.pdf
Full 同 racing 反而可能分別唔大 大家都可以養馬做馬主 full 入到山光道會所 racing member 只可入上水/沙田會所

兩者基本要求接近一樣

都係要2個voting member (全香港得200個 個個都係大粒野) 再加三個 full/racing 推薦

當然 2 個voting member 個位係最難

反而做左racing 再轉 full 除左補錢就只需要一個voting member 同意就ok

以我所知有racing 呢樣野係因為山光道唔夠空間俾咁多人入去玩 而家racing 轉full 都係要1換1 d 老野死左有位騰空先可以俾一個racing 轉full

之於競駿會係完全另一樣野 係俾D 無乜人脈既人入 無養馬權 嚴格唔算所謂馬會會員 但的確有巴打所講好資深好活躍既極少數可以轉做racing member

因為最近申請做racing member 所以有少少研究
連登咁多有錢人
冇人講會展隔離皇朝會係咪根本唔入流
馬會網上投注member
之前見過雞容入喎
咪就係 出面大把老闆閒閒地都係幾個club嘅member 唔洗自己有資格既

入面除左靜啲 啲人著得斯文啲 食得有禮儀啲之外都無乜特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞