其實香港d會所幾十萬至幾球入會費到底有乜價值

329 回覆
44 Like 117 Dislike
仲有 睇埋邊個推薦你
有個親戚好有錢住半山 閒閒地捐出去都幾廿萬 對有錢人嚟講濕濕碎
其實係俾屋企細路放假有個地方去

唔使聽到蝗蟲既叫聲
歷史價值

從英治時期開始
香港啲所謂會所就係比歐洲人social 既地方
前期係一個華人都冇 membership慢慢成為左身分既象徵
到後期 華人開始識得累積財富 有能力同洋人打交道既時候 先有機會入到會 所以到宜家都一直保持一種區分上中下流人等既標準
就係擋住d平民
問題係hk club會藉有限架⋯⋯爆左既話要有人過左身/轉讓先有機會有
聽聞誠哥都食過檸檬
係邊到聽過? 鳩up都有個譜啦
世界各地都有資產
仲要揸住咁多natural resources
申請得都應該詳細審過啦
如果香港誠哥都唔比入
邊個仲有資格過佢
咁我留錢黎買法拉利唔好
巴打小心 會俾人話係窮撚思維 無眼界見識少
可能係岩岩起家個陣 始終父母唔係blue blood
其實呢個只係其中一個原因
正如體育台班gym撚都會話想去個設施好啲大啲,少人啲,會員高質啲既gym一樣,上流社會既人都想去個隱密度高啲,會員質素高啲既會所度打下golf打下網球食下雪茄品下酒同朋友傾傾計
以前打工幫公司試過係hk club 同bankers club搞annual dinner (大老細係member),係其他場地搞好多時追d guest 回覆追撚到死,但變左高級會所場搞試過大把guest 主動自動搵番你confirm /r多一兩個位
駛五百萬賺一億,明就會明
小學有同學生日有兩三次都係喺AMC
其實係啲家長想炫耀姐
你話大人想入去識朋友唔係話冇可能
只不過機會就好少
反而係啲仔女入去參加興趣班
會識好多friends(尤其是係鬼妹)

佢老豆應該係永久會員級啦

不過某高球會有個趣聞,發夢見到:某個覺性富豪(瓜ed), 就係去到個club, 佢個知己朋友想以家屬身份book 野,但就比其他會員阿太報佢串,話佢唔係正印,唔屬於家屬,無權book 野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞