致正為公司賣命的你

311 回覆
1769 Like 14 Dislike
喱個係,但我覺得要睇下公司係好定壞。以我自己個case咁講,就算我走,我都唔會望舊公司衰。因為六年黎合作關係,顧傭關係都算好。
轉工又驚工作節奏唔同咗。但如果加你兩成人工,但要做足。你轉唔轉先?
我反而想知個HR點應你
轉左新環境覺得點
人工加幅有幾多
搵工搵到好有壓力
未知道自己想點
邊行?而家咩人工
唔係搏到影響自己身體,或冷落身邊既人就ok啦。始終每人目標唔同。可能你趕緊deadline砌緊火箭,射人造衛星上太空,你啲朋友唔知呢。
多謝巴打, 希望你長跳長有

我係18FG, 返咗接近半年工, 其實應該幾耐跳一次?
1年/2年/定係等開始有人喺linkedin撩你你先跳?
Well said 巴打
fg岩岩過左試用期
決定bookmark 個post
人工低但同事上司都好
本身諗住做1年 但驚自己1年後會唔想走
巴打搵工搵成點?
喪遞CV,無回音?
新環境係間大公司,做野要跟制度,同以前比係唔慣。人工加了三成。
唔洗多謝我喇。我都多謝大家睇我個post。

至於你個情況,作為FG,我會睇果間公司學唔學到野。以自己為例,我初時知道間公司有野學,打算留一至兩年。當然我一留就留咗六年就係奶咗野啦

有headhunt 搵咪睇下間公司咩玩法,in 下都無壞。
所以其實喱個亞媽原來唔係女人。
當年第一份工滿約搵唔到工
搞左四五個月搵到間細firm
朝九晚五,長短週
公司基本得我一個做野+搵客
勝在自由,冇皇管,老細每日出現一兩個鐘
係公司打飛機,呀,直接講暴斃左都冇人知
個兩三個月的確好回味,不過搵到間龍頭又係零秒辭職
同樓主一樣 好唔慣
喪send in 過1份重低過呢家
部門岩岩先炒老闆 士氣好差
見好多西工 岩先先見到有份幾岩做又send 多份
好認同自己要緊 公司無邊個唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞