致正為公司賣命的你

311 回覆
1769 Like 14 Dislike
打工一定係為錢,乜鳩野career path呀其實目的都係為更多既錢,留唔留喺而家公司都係睇錢,不過切忌見到人工好少少就轉,要睇清楚條路,有時你未夠料上等待下一個機會未必係壞事
巴打你個故仔仲深刻過我
連對舊上司既信任都無埋
其實係睇經歴既,如果本身第一間遇到西老闆。唔洗過試用都會識走。
會慣嫁喇
你係咪車神
會封頂咁無計
我就黎夠20年
都係年年10% 咁上下,發達就無架喇,餓唔死囉
共勉之
巴打你係咪公務員?
Btw, 打工就點都唔會發達嫁喇。
喱位巴打講既野好啱一眾FG睇
例如我宜家份新工,好多都因為自己頭六年儲既經驗同埋人脈,先得以贏任。
所以我唔會話自己喱六年係白費。
Keep住in, interview技巧會上升。
祝巴打早日轉好工
其實諗返成件事,就算係個老闆死咗都會繼續run
呢個世界不嬲都冇話冇左邊個唔得
我都上星期都辭左職
之後日日準時收工
D野做唔哂把就
LUMEN
同公司同事講感情? 會唔會太on9
幫大財團做野更明顯
呢D野真係好睇個老細識唔識做
如果做得耐 個員工做到野有晒經驗都加唔到個合理人工
根本就係奴役緊你 吸緊你血 員工走係自然既事
完全符合經濟學邏輯

基本上你辭左職
之後要請個比你高人工既新人既公司根本就係ON9
公司再請人根本要蝕多份 佢其實係搏你唔走可以慳番筆咁解

我上一份工走左之後 就即刻加其他同事人工 怕其他人跟風走
之後個老細重要對住D舊客唱我話我無責任感添
佢都ON99
唔見佢負番個責任加番個合理人工比我?
老實講,做細公司或者細department,人少,是非少,成team人齊上齊落,對住同事仲多過對家人。感情好有幾on9?

係喱個環境工作,做都做得開心啲。可樂而不為

同埋喱個post講既,係唔好盲目為公司賣命。
其實你講既野,我以前都有咁諗過,覺得老闆唔識計數,而我果時人工加幅年年1x%,我知其實咁既工唔係度度有。以公司立場講,佢覺得加突俾你添,但我知佢唔會無止境咁加,尤其係你上面仲有幾個比你做得更耐既人。喱個時候你發覺到,自己會封頂。就真係要另某高就。

所以巴打你走得好,自己又有新發展,臨走都益埋班舊同事。
喱個post好多大財團做野既巴打,見慣世面。咁簡單易明既道理,唔明我做乜咁on9要宜家先醒覺。

可能我做耐咗大公司又會懷念返做細公司既日子。
我又係一間公司做左咁上下時間,俾老闆用錢買起我,而家無得走~
你講用錢買起你,就無我果個underpay既煩惱喇
最慘係當你因為份工難過嘅時候,你無得選擇,覺得當時揀錯
好彩我第一份工(而家都仲係)就知道公司點樣起我身上搵著數
我簽左某d training contract,公司可以claim一d機構錢黎出糧比我
本身我人工已經underpay緊,一直都係靠ot追番有市價
之後而家掉左我起office既地方做野,又有另一筆consultation fee落袋
但係冇比番個差價我
姐係公司而家係零成本咁請我番黎同佢做野同幫佢做project。

到左我學有所成攞到個牌之後我一撚定即刻離開呢個鬼地方。
咁樣呃d fresh grad真係好on9,仲要每年都一車車呢d fg入呢行咁比人搵笨。
所以我好認同所有野都要對自己好d,而家d野過到人就得,唔洗過到自己。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞