致正為公司賣命的你

311 回覆
1769 Like 14 Dislike
無同老闆講加人工?
真係唔知你做咩撚野
只少要同自己講,要keep住搵工。我喱六年就係無諗過走,連出面個價係點都唔知。同啲同學傾開先知自己underpay咁多。
心軟撚x2
呢排有個係公司做咗超過10年嘅人係出bonus之前畀人炒咗
可能巴打你本身好有競爭力或者好多路數。
但唔係個個人都咁好際遇。
加上有時只睇錢的話都未必啱哂
20k 做得開心
22k 做得仆街

你點揀?
當然如果係30k做得唔開心,我都會照跳。
我都唔知你做緊咩,但我知道你未來應該要走

爭10k,搵下工先啦,有offer走既意欲會更大
工字冇出頭
無啦,問過自己就算加到一樣都要走。
大公司?
有咩原因找佢?
你打咁大篇野原因就係你走 公司冇留你 之後請過個人
係咁架啦洗唔洗咁小氣 合夥人?間公司你有份咩? 打份工姐唔洗上哂腦喎
港資大公司
正式理由就話人事重組,但實際原因係不敵辦公室政治
其實佢呢10年以來應該有料跳去外資,但佢都無走到
突然之間無預警畀人出代通知金炒q咗

望住佢嘅遭遇,我更有決心要盡快跳槽走
港資真係九成都肉酸孤寒玩權力鬥爭
巴打係咪曾經有乜糟遇?我打咁大篇你都睇哂,又追哂post,你可分享下喎。

Btw,我小氣就屌9舊公司啦。開post分享下姐,唔開post都唔知咁多同路人。
唔會,等於我最尾咁講,對自己好啲。如果你做得開心,又甘於underpay,其實無問題。

你有一份自己喜歡既工作,其實好過好多人
前車可鑑,早走早著
你位同事雖然慘食無情雞,但對佢黎講可能都係一件好事黎。
你講得啱啊,如果我有錢,我連風流工都唔打。
所以就算打工都要有目標,有限期。以前就係無諗通喱一點,我先可以留系間公司咁耐。
同路 想走但未走到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞