致正為公司賣命的你

311 回覆
1769 Like 14 Dislike
講心當然都要講金
樓主望返過去可能為自己曾對公司付出嘅情感不值
但睇完呢個故事
讀者都望見一個認真又有深厚人文情懷嘅善人身影
都祝你前程似錦
話時話,無王管,工時自由唔代表係風流工。好多時都係自己能力所及,先會無王管。
你做既係咪專業野,得你識做?
如果間公司係會擴展,睇到自己可以跟間公司一齊成長,留其實無壞。所以要審視自己環境,同埋同巿場比較。如果爭太遠,係時候要向外求謀嫁喇。
樓主身同感受

FG就入左依家呢間大公司做左四年, 呢到福利唔差,有得準時收工, 人工相比出面黎還亦算中位,唔敢講太高但叫穩定,往後都仲有空間繼續升。 但自己覺得同一個環境已經留得太耐, 同時亦都覺得轉工人工既升幅一定比依家呢到慢慢升上去既多。

其實去意已經好大, 問題就係自己太感情用事, 唔想上司失望, 唔想佢覺得我未做到野出黎睇就走, 或者未搞掂晒d野拍拍羅友走。 平時同佢關係唔算差有傾有講有笑。 好爭扎
其實舊工都無得hea,因為跟project 週期性,總有peak, 總有hea既時候。我可以連續幾晚做到12點先走,亦有試過得閒得濟,自己潛水一日,有時早走一個鐘都得。

所以個別咁睇,我會話自己工時自由,而唔係hea
一個好上司係唔會阻自己下屬發達

屌,以為自己留言,都係建議俾個限期自己,交唔交到成績都走。

而你最唔應該令佢失望既人係你自己。
同埋我都做左一間公司5年
途中真係有惰性,同埋同事真係夾得好好
但而家每個人都為唔同既目標 分開走
希望大家將來都過得好好
係你出post 個理由太on9 因為超級平常事
我見身邊好多case
有做十年 好做得野同head 好熟好熟 最後調佢執屎 佢唔想就直接炒 (被再高層)
有岩岩結婚供樓 公司cut budget 炒左佢 又係做左7 年
有junior 做三年走嗌加10% 公司都係冇留
亦有同case同公司 但公司主動加佢20% 留 過一年又嗌走公司再留

唔留你只能話你廢 吃力不討好 易被人取代
扯開話題 如果接左offer
但返工前3星期 唔想要會唔會太9
Lm
對你黎講係超級平常事,但對好多人黎講未必係,你見識多可能係你年資高,或者你易看透世事。

我唔開post都唔知咁多同路人,所以我post個title無錯,係致正為公司賣命的你,咁你唔係,所以你覺得我on9都無問題既
其實同時間,另外自己都搵緊工。挖角都係一個加速離開既因素。始終裸辭都要有本錢。
俾唔到建議你。要睇下行頭闊窄,睇下未來有無機會再in。如果真係唔要offer,越早講越好,有禮貌交帶返。
其實好睇個offer係點,如果老闆同你講,每單project 你自己話哂事,然後係profit度分佣。另外計抵薪。

當然上面講既已經係director , pm既級別。唔係我喱個一般打工仔所及。

當然做director既又洗乜賣命式咁工作呢?
其實發生左 兩個星期前講唔要
宜家諗返起 對唔住個Hr
Thanks
我個份都好hea, 有時坐係位打機幾個鐘都無人理 真係會有惰性,唔捨得轉工
其實係咪理解錯,我無話過公司唔升我或加人工所以走喎

我係講以前留系一間公司賣命既原因,係因為惰性同埋感情用事喎。

我相信我再入房傾加人工,可能都會有一成加幅。但喱一成,除咗買埋我之後既工作時間,仲拉闊埋我同巿場既差價。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞