Galaxy Fold 證明Apple既時代已經完結

191 回覆
416 Like 69 Dislike
仲有唔好再咩9flexible layout la

咪ConstraintLayout囉
咪好似寫iOS咁畫layout (雖然有dd唔同)

我一早就用過啦 最早d version多bug到傻
一update舊個d就走哂位 要downgrade返
黑邊就真係長知識
可能依家寫app都唔會target API23
Target below 23嘅app 冇default resizable activity 先會出事
要fix都係加2句
又係你自己講佢4.2:3中間三粒掣拉得太開
我解釋返佢本身layout就係咁樣做
放落平板都係咁樣
你又話人哋個app冇得揀所以先咁做
咁即係其實個問題並唔係出喺4.2:3身上喎

仲有唔好再咩9flexible layout la

咪ConstraintLayout囉
咪好似寫iOS咁畫layout (雖然有dd唔同)

我一早就用過啦 最早d version多bug到傻
一update舊個d就走哂位 要downgrade返

事實上依家好多主流app都係做到flexible layout
上面都貼埋 其實啲app 玩 2152x1536 係唔會走樣
你覺得多bug唔去做係另一回事啦
但galaxy Fold出嗰陣未必真係上面講到咁disaster 冇咁多app support或者係啲layout要大執

黑邊就真係長知識
可能依家寫app都唔會target API23
Target below 23嘅app 冇default resizable activity 先會出事
要fix都係加2句

咁所以其實有心嘅咪keep住fix keep住玩flexible layout
懶啲嘅其實都係stick to 4:3然後由得條核突黑邊喺度咁解
近幾年啲ratio越嚟越多 越嚟越怪 19.5:9 19:9 18.7:9 18.5:9 18:9
dpi都一樣好多唔同花款
咪又係咁樣改
唔想改咪直頭唔轉 學某啲app攬住16:9咁樣 直接用返4:3落去 最多係多條細細地嘅黑邊
根本唔係好難解決嘅問題
真心唔覺得要support 4.2:3 係"極大work load"或者要等兩年後先support到
但依家點嗡都冇用
等有實機先算
我唔浪費口水
建議你去寫下app 啦
對我自己黎講摺mon冇乜用
shamesung啲mon往績衰係事實
但係都唔可以一下就話佢設計on9
實有人係需要用tablet但又唔方便帶兩部機
15000的確係貴 但新xs max都12000
一定要買一部我都買fold啦
我自己都用緊iphone 6s 但呢幾年啲iphone真係冇咩吸引
身邊好多人都係用到壞左先換
6 6s 7 8個樣根本就冇分別
用家黎講 邊邊好用咪用邊邊
ifanboy個個笑fold笑到咁 如果apple突然又出部摺機
大家點落台
仲落台...叫放晒風apple準備出摺機喇,依家黎緊間間廠都會出,問題係睇各廠出成點嘅樣
QC2.0
垃圾先會samsung 系統又廢又易壞
5會窒
利申 S8p
s8p 仍然好似全新咁
ching係咪用舊機/非旗艦
apple 已死
追唔到了
人地三叔摺moon搞得有聲有色
為左恥笑apple,輕輕一推
香港幾時有得賣呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞