Galaxy Fold 證明Apple既時代已經完結

191 回覆
416 Like 69 Dislike
Apple會屌鳩開發者 google 3星唔會
笑左
恆生個app,face id當日已經用唔到
等左5日先fix好
笑左 係銀行自己block左 評估風險
咁真係恒生問題 。。。我所有 app 乜都唔洗整用 Face ID 開 。。佢個 app 重係講緊 Touch ID

搵sp搵到腦殘
唔想笑鳩你
即日可用 廢柴
係事後銀行評估風險先單方面block左
App 不用更新也可用 Face ID

由於 Apple 早在 Touch ID 開放給第三方使用時,SDK 裡連結的從頭到尾也沒有硬性指著 Touch ID,而是指向 iOS 的生物辨識(Biometrics )裝置,因此沒有要求一定是 TouchID,所以如果你的裝置用 Touch ID 就讓他用 Touch ID,如果是 Face ID 就讓他用 Face ID。

iPhone X 實試銀行 App

那麼我們測試一下,這次用台灣的玉山銀行 App,當我們要進行驗證時,要求用 Touch ID,但 iOS 會告訴我們此 App 專為支援 Touch ID 而設計,App 尚未因 Face ID 而更新,但許可允許用戶選擇使用 Face ID,那就是說可通過用 Face ID 驗證。

總結:Face ID 可對應現時銀行 Apps
api接口係一樣
但係用唔到係事實
如果samsung整個新os比得上ios可能會轉會以前用過android有陰影samsung今次真係誠意十足,作為幾年apple用家真係有啲動搖
點解釋一開波用到?盲反
100個後生唔知有冇一個用tab
你講samsung電子鎖好過
上面張相
恆生係用唔到faceid

真係自打嘴巴
白痴仔
其實apple係3->4
4->5個次,係好快ko碎片化

到6/7->x,
max出左,ipad pro 11/13到而家都好多app唔肯搞

an機頂多 tab軟件伏
你講果個原因由 iphone3g 到 iphone5 既時侯我十分認同,果時真係冇android好得過佢,但依家就算唔勁過apple但我以一個普通用家角度都唔見得差幾多,定係你都冇試過依家既android先會重拎幾年前既原因黎講
有突破係好
差在點sell
i9 都有添

用note 8 用到壞轉iPhone .iPhone 永遠最好
萬六等收皮 apple一萬幾都已經貴 三星萬六
好慘
點解會冇黑邊?
喺18.5:9手機用16:9嘅app咪又係有黑邊喺個頂度
https://www.samsung.com/hk/support/mobile-devices/do-galaxy-s8-or-s8-plus-all-apps-support-18-5-9-screen-ratio/

至於你話睇demo google map 中間三粒剩都拉到咁開
我相信你係講緊呢幅

但其實本身現有android平板用google map 佢三粒制就係拉到咁開

個問題並唔係佢4.2:3 / 4:3 會令粒掣拉開咗
而係個designer本身就係咁樣設計個layout

總之有用flexible layout嘅話其實根本就冇問題 同4:3平板唔會有好大分別
冇用flexible layout嗰啲最多咪好似18.5:9手機用16:9 app咁樣有條黑邊喺上面
頭先喺emulator用過2152x1536 run
根本啲app都係正正常常

其實resolution同ratio呢個問題根本一早有人諗過
android碎片化咁嚴重 成日都有啲奇怪比例同resolution出現 梗係有人諗點樣解決
所以android N打後啲app有得玩flexible layout 基本上已經解決咗個問題
根本唔需要擔心4.2:3呢啲比例 除非個比例真係怪到4:1 5:1咁樣 咁就真係要再諗諗個layout
但4.2:3嘅layout 實際上會同行緊4:3嘅android平板冇分別
屌其他嘢冇問題
但屌佢個resulotion同ratio咁只可以話你太過杞人憂天
算啦 再同你講都幾浪費時間
講極你都唔明 其實d developer 要係ui handle 多幾多野

Android世界 一樣嘅resolution 同ratio 嘅手機
但density唔同 已經唔一樣
一部可以用Xhdpi 一部可以用xxhdpi 出嚟效果已經唔同
送個舊機奇怪例子你啦 HTC ONE MAX

而google map個例子 google要用同一個ui handle 唔同orientation 根本冇得揀
所以佢先要做 2邊weight 一樣 再靠中間

其他app冇特別handle就咁置中 一rotate咪會出玩天與地囉

話事話你係唔係寫app㗎 定google完跟著貼完就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞