[長文tldr][技術討論]供樓財技 借500萬供30年樓不用比利息, 賺銀行42萬

265 回覆
22 Like 34 Dislike
咪一L樣
放左邊同放右邊g ma

租:700 -400 vs 供: 成本一支出
租: 700 vs 供: 成本-支出+ 400
條式咪包左lor

駁嘴還駁嘴 高質d la 頂
To genius:
to be precise,it shoule be profit minus loss rather than cash received minus cash paid
so the interest income of renting house and opportunity cost of buying house (which is the 4 million dollars) shall appears in both sides.
救命呀
你自己爬文la 相同嘅嘢解釋100,000幾次 個個都講到最後先知

解釋你都係最後一次唔明就算數

買樓30年總成本 =
432萬 (500萬首期損失利息) + 345萬(#1) – 260萬(#2) + 7.5萬(#3) – 127萬(#4) + 72萬(管理費) + 55萬 (stamp)
= 524.5萬

為求貼近現實,再加 assume 每十年大維修一次, 每次 15萬共45萬

= 570萬

ps:432 就正正係嗰個 租租扲5球收息ge opportunity cost

而租租果5球定期利息收入已經去咗 供供ge cost 計算
所以只係計租金支出

which is 700
兩邊都要計呀懵撚
每一個investment option都係計返佢既net profit or loss
然後再compare邊個option既net profit高d
有無咁難明
你要一個option用net profit計,一個用total cost exclude profit計,無問題,只係唔係一個正確既比較囉
你要打飛機咪打飽佢,無人阻你
錯呀 懵燃
機會成本嘅概念你知唔知係咩黎
如果真係要計netting set 供供就唔需要計算機會成本呀 淨係是需要計實質成本

你要無知落去無人阻你
樓主將個供款期遲咗30年 先開始
由第一年到第三十年都將供咗的錢做 mortgage link (利息相同),過咗一半樓價做 定期

雖然由於定期同ml 的總利息一定唔夠銀行收你30年的多

但樓主假設轉按現金回贈可重覆15次

加埋呢30年 ml + 定期利息,就Cover 到三十年內的銀行收的利息

再簡單啲講

樓主假設成立,儲咗三十年錢先選擇一炮過去還/供樓

重覆60年,定期利息大於按揭筆錢Tim

最重要的一點係還款期數不變

好感動
銀行唔預你每兩年轉按
咁長邊有人睇,係哩度9up幾句d人鐘意聽嘅先係大路
老豆供到中間 亞仔接住落繼續供
將條數拖落去俾阿仔 阿仔再重新做過 幾十年後個仔又生仔再將條500萬射落去重新玩過 唔洗五代就可以免費拎到層樓
一百年按揭不是夢
窮人打破世襲唯一辦法
AA 狗又有新橋
新樓先玩到45年

按樓主說法,45年應該賺了1.5層的利息
你班仆街, 人地學術研究梗係要假設無哂外在因素影響架啦
乜撚野樓會升值銀行唔再rebate乜柒乜柒
有撚討論空間咩
e 下真 亦都所謂嘅富者愈富嘅道理 最典型嘅例子就係n 年前 阿爺買咗間鋪傳畀下下下一代 之後就超級致富

不過現實上銀行 對私人樓宇只能夠做75年嘅估算 假設你買新樓 最多都係做兩代

而e種 revolving loan 投資方法亦都唔係咁罕見 一般投行經常用呢種方法賺息差
留名
懶鳩醒傻閪,幾時死

你好慘
食藥未 仲上連登做乜
幾時死

咪撚再浪費納稅人啲錢吊住你條白卡佬命

重上緊
講導得喎,笑撚死我

憑啲咩?
屌你個妄想症白卡佬真係唔係扮
幾時同你講緊導得

又自己作啲故仔出黎丟架自己,好撚肉酸

字都未打好就躝去食藥啦屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞