[長文tldr][技術討論]供樓財技 借500萬供30年樓不用比利息, 賺銀行42萬

265 回覆
22 Like 34 Dislike
啟發, 比較係現時樓價, 利率, 租務, 按揭 plan 下, 租同買的分別. 發現當中計算很有趣.

選擇性失明 post 的 assumption:
星河明居3房1000萬
500萬首期, mortgage 500萬 @ 2.35%pa
印花稅佣金律師費55萬
管理費差餉地租 $2000/month, 30年共72萬
*定存存款利率2.1% pa
*30年不加息不加管理費, 樓價無升跌
*租樓 30年700萬, 30年不加租

*好多人應為 assume 30年不加租, 樓價不變, 不加息係唔合理, 但我本人認為, 如要計算現價下, 買樓 vs 租樓的分別, 此assumption 係合理的. 因要計算的係, 係 at this moment 現有因素下 (利率, 回報, etc), 買同供的分別.

首先一般計算, 如 manson627 兄, 用 mortgage calculator 計出全期30年利息支出, 加埋印花稅佣金律師費管理費差餉地租, 加埋500萬首期損失的利息, 得出買樓30年間,比租樓成本要多出59萬 (759萬 vs 700萬, 詳見manson627兄的 post). 是認為是對的.

但本村長之後已指出, 如 assume 一切條件 30年不變, 就應每2年轉按 rebate 2.4%, 再將 rebate 存回 mortgate ML account 節省利息計算在內, 結果得出:

買樓30年成本 = 607萬
租樓30年成本 = 700萬
買樓比租樓, 30年間節省 93萬
93萬好似好多, 但本村長認為, 30年 93萬, 其實唔多. 大部份香港人都會換樓, 當 30年間換 2 次樓, stamp 都應不只 93萬了. 所以, even 買樓比租樓, 數字上係節省 93萬, 但不足已 define 買比租好. 租樓亦有租樓的好處, 比如彈性較大, 換樓不用蝕 stamp, etc.

本村長之後想, 反正每2年轉按, 如順便加按番去500萬, 30年賺盡 500萬 x 2.4% 的rebate, 會點呢?

#1. 500萬 loan 用 mortgage calculator 計算出, 頭 2 年, 利息支出23萬, 30年 = 23x15 = 345萬
#2. 30年rebate 存入 ML 收 2.35pa, 30年本息和 ~= 260萬 (岩岩過 250萬 ML limit, 差少少算了)
#3. 15次轉按律師費 ~= $5000 x 15 = $75000

結果, 全期利率支出 = 345-260+7.5 = 92.5萬
不行, 反而會貴了, 總成本 = 432 + 92.5 + 72 + 55 = 652萬, 比 607萬貴左 45萬.

再細想, 原來我計漏了, 仲有 #4

因每年都加按回 500萬, 即其實 = 還息唔還本 ! 如將原本供 30年的本金, 存回入 2.1%pa 的定存, 模疑番正常供樓 30年, 會點呢?

根據 mortgage calculator , 500萬 loan, 30年, 2.35pa, 頭2年供本 ~23.5萬

即每2年, 可將 23.5萬原本應供左的本金, 存入 2.1%pa 的定存 (其實應先存入 2.35% pa 的 ML, 可節省更多利息, 但為方便計算, 將 all本金 assume 存定存)

#4. 30年, 存入2.1% pa定期的本共賺息 127萬

結果:

買樓30年總成本 =
432萬 (500萬首期損失利息) + 345萬(#1) – 260萬(#2) + 7.5萬(#3) – 127萬(#4) + 72萬(管理費) + 55萬 (stamp)
= 524.5萬

為求貼近現實,再加 assume 每十年大維修一次, 每次 15萬共45萬

= 570萬

供樓30年實際支出 = 570萬 vs 租樓 700萬
供樓比租樓平均每月節省 $3611

借 500萬供 30年, 實際總利息支出 = 345 – 260 + 7.5 - 127 = -34.5萬

即係, 你借500萬供30年樓, 不單不用比利息, 銀行仲補貼左你42萬 !!!!!!!!!!!

另, 以買樓前期一次過付款 555萬(首期, stamp, 佣金)計, 借500萬30年, 用 rebate park ML 及定存, 反賺銀行34萬, 加埋住左30年租值700萬的樓
即 555萬投資30年, 30年合共賺倒734萬, 首期回報率大約為2.85%pa

source:自己搵
好長好多數
連燈仔嘩眾取寵話題就1001 有晒數據認真討論就冇人理
竟然係咁。。。
咁銀行點賺錢?
你咁多數要計,如果要認真討論,由你出POST到而家都係大約15分鐘,
邊有可能睇明哂你D數再加分析呀
原本諗住認真睇下先回POST
見到"有晒數據認真討論就冇人理"就忍唔住
買樓 ,30年後 ,層樓你架🚬

點可以同租金支出比
你諗到銀行精算師又諗唔到?30年後都2047啦,到時俾人抄家批鬥就有份
鄉土post?
管理費唔加
買樓30年成本 = 607萬
租樓30年成本 = 700萬
買樓比租樓, 30年間節省 93萬
93萬好似好多, 但本村長認為, 30年 93萬, 其實唔多. 大部份香港人都會換樓, 當 30年間換 2 次樓, stamp 都應不只 93萬了. 所以, even 買樓比租樓, 數字上係節省 93萬, 但不足已 define 買比租好. 租樓亦有租樓的好處, 比如彈性較大, 換樓不用蝕 stamp, etc.

我針對呢段回應你,
買樓:

30年後, 付出左607 萬 (我無深究條數),
但你最後擁有呢層樓, 永遠提供收入流/ 住屋權。

租樓:
30年後,付出了700 萬,
之後得到什麼 ? 繼續租金付出
其實都唔係永遠提供收入流/ 住屋權…都有個期限…
本村長之後想, 反正每2年轉按, 如順便加按番去500萬, 30年賺盡 500萬 x 2.4% 的rebate
即係30年後仲差緊銀行500萬喎
你想講 2047 個d 牙?
第一係浮息
第二係層樓估價唔變
唉呀,我明樓主做緊咩🤣
都岩既,但假設銀行成世有rebate ......
賺撚咩 過多幾年香港獨立一批批業主比人搶哂所有樓啦
yes 要傳送門嗎?
重睇啦 你按返個舊錢出嚟 做定期咪就係嗰5,000,000囉
唔識唔明 就問或者望多幾次 唔係沖出嚟七
你個肥仔就真係唔識啦
人地寫啲咩你都未清楚 個筆者佢唔供樓 每一次完罰息期 就攞返夠錢出嚟 放喺定期再save呀

留明睇你再沖出嚟問咁咪層樓冇供過囉
你呢個係偷換概念

你計#1淨利息果時,你供款係唔係淨係俾息唔洗俾本金?
唔係,你果2張圖show咗要俾埋本金。
咁你呢一個本金邊度黎?係你既追加投資既錢。
你唔還本金銀行點加按拎返份本金出黎?

咁租租夠有得追加投資跟#4做定期,
700萬-127萬=573萬,少過你唔做2年加按607萬,同你570萬差唔多咋喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞