[長文tldr][技術討論]供樓財技 借500萬供30年樓不用比利息, 賺銀行42萬

265 回覆
22 Like 34 Dislike
因要計算的係, 係 at this moment 現有因素下 (利率, 回報, etc), 買同供的分別.

唔識將浮息轉做30年定息?
用浮息計錯到七彩。
你句野又要再轉啊
之後有新point嗰陣時係咪又係加落去 然後再加多句係人都咁做啦
點會係追加 你還緊錢之嘛 佢個操作本身係咪都要供 佢remortgage 嗰陣時候咪又係攞返同一筆錢

筆$由頭到尾都係5,000,000連息 佢係講緊點樣操作可以係依筆錢度攞到回贈同埋息
咁即係實際上唔只拎500萬出黎,
咁租租一開始個計息都要符合返你拎多幾多錢咁加返上去。
佢計咗機會成本
買樓30年總成本 =432萬 (500萬首期損失利息)....
連登仔仲唔快d入市
咩呀 你究竟有冇睇過㗎
佢講緊 租30年供30年嘅成本啊
計少左供樓稅務優惠
咪就係計左囉
話咗你唔識就唔好沖出嚟
咪就係計緊如果唔買樓用來租樓的 cost vs 買的cost
自己睇前因
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28040088&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share
最好緊係有700萬現金放定期。2.1pa
每每收14萬。用果14萬租樓

咁就
買樓30年用左500多萬。
租樓30年無用過錢。
咁你供樓唔計成本計咩?
我指還本金嘅供樓錢
ON9

如果係咁, 果700萬full pay 咪一樣無用過錢, 資產就expend 左佢?

仲有, 每年收得果14.7萬, 租30年無用過錢你係咪搞笑呀萬二蚊租200呎龍床盤呀
未詳細睇

但係 ML 出到嘅息唔係任何時候都唔會多過供樓利息嘅一半架咩 ?

如果玩 rebate 30 年要共俾息三百幾萬

ML 出到嘅息極限應該唔多過百幾萬 ( 仲要你好似係計由零開始淨存 rebate 入 ML 生息 咁應該有排都去唔到 cap 位 )

最後你 Rebate 本利和有二百幾萬 ?
無錯,就係咁
咁到底你一開始有幾多錢放入 ML 收息呢 ?

如果你有呢筆錢 咁租樓嗰邊你都應該要計返定期 d 息喎
你睇多幾次就明
個幅圖就係講緊 rebate ge 錢全數入晒ML 30年分15次入 一開始打唔爆2.5m ga

而且咪就係已經計左 定期d息ge 機會成本
睇緊

Rebate 唔係限咗 1 % 借貸額咩 ? 多出嚟嗰 d 點 draw 錢入 ML ?

另 依家轉按有 2.4% 咁多 rebate 架
我以為得 1.6% 左右
管理費差餉地租 $2000/month, 30年共72萬

應該唔只2000蚊個月
管理費2個幾 一個月都千幾蚊
地租差餉管理費一個月接近3000
留名
Er 同埋個 500 萬按揭你攞邊舊錢嚟還架

每 2 年轉按 500 萬 draw 錢入定存個條數 30 年後 balance 係 479 萬喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞