[長文tldr][技術討論]供樓財技 借500萬供30年樓不用比利息, 賺銀行42萬

265 回覆
22 Like 34 Dislike
你要駁好簡單啫
比條link show 到rebate 2.4%
比條link show 到定期2.1%
Deal?
你個本金放係銀行生息, 用D息去支付租金, 但本金無升值
你買樓, 層樓可能會跟隨通漲升值

講到尾就係inflation問題
MORTGAGE LINK最多存貸款餘額一半
你欠銀行500萬,最多存入250萬

銀行點都會收到你250萬欠款既利息
點可能會派息多過收息?
呢個反而無咩所謂,30年後,500萬都買唔到咩
唔可以咁講,20年前有鬼ML、回贈咩
呢幾年借貸成本的確係比過去大跌

單講回贈,你2年轉按一次,如果利率不變,
你真係每2年無啦啦多幾皮現金
佢將舊錢做定期,聲稱有2.1厘。
OK,明
呢個就係成件事最大風險,你要揹500萬筆債長達30年不特止,中間有咩風吹草動,經濟衰退、call loan,息口變動,政治風險,都可以一野ko你。我假設你所有計算數字都正確,你要我30年一直揹咁大風險、咁大槓桿,我一定唔肯制。
佢話假設之後十年有同樣rebate我都冇嘢好講,三十年
真係五十年不變咩。
我可以接受佢假設往後30年,銀行都有2.4%回贈
問題係,人會老,就算利率唔升,你幾次轉按之後
按揭年期會減,成條數會唔同左

例如,你30歲買樓,銀行按揭75-,30年按揭無問題
你50歲時轉按,應該只可借25年
60歲時,無擔保人,可能連借都有問題
最大問題係
一開始你要有500 萬俾首期。
而你有500萬俾首期,你要30年賺個幾十萬根本唔係問題。

以樓主推算,所有都穩定,樓市唔升,息口唔變,你份工冇俾人炒的前提下。大把投資可以做。

但問題係,過去20 年,人工追唔上樓市升幅。所以買層樓係希望20 年後樓價可以市。而又有地方住。

樓主打咁多野。都唔知為乜
lm
我都費事回佢 如果全部野都可以變 我唔使計啦 佢話可以唔rebate 咁我夠可以話銀行減息la 佢話定期利息率降低 咁我夠可以話租租比人加租la
你自己如果讀過經濟上堂 所有經濟model都有前設la 所有宏觀微觀經濟都涉及太多variable 咁講乜都唔使計啦

我假設樓價30年唔上升 同時你嘅租金亦都唔會上升
今日大家都有5球 買樓 同唔買樓收利息 30年後嘅分別

佢同我講埋咩銀行突然間唔做rebate點算 咁不如講埋下年世界末日點算啦 中國美國正式開火打仗 港匯仲值唔值錢
經濟理論基於合理假設呀。
你呢啲假設合理?
好多人應為 assume 30年不加租, 樓價不變, 不加息係唔合理, 但我本人認為, 如要計算現價下, 買樓 vs 租樓的分別, 此assumption 係合理的. 因要計算的係, 係 at this moment 現有因素下 (利率, 回報, etc), 買同供的分別.

自己諗下呢度有乜錯啦。
師兄可唔可以追下我 post

解釋下俾我聽佢做 30 年按揭中間俾嘅所有按揭息其實喺邊度嚟 ?

佢解咗幾次都係講一樣嘅野
cls maco econ 成日用嘅 Perfectly competitive market 好合理咩? prefect competition 根本連現實生活都冇添啦 仲有所有宏觀經濟學啲燒夠晒佢啦
usma 裏面啲9up economists 可以炒晒
經濟理論唔合理咪成日俾人屌囉。
而家你個理論唔批評得?
佢假設租樓都係比差唔多錢,所以兩邊cancel.
到最後計總成本先計返。
1) 個理論唔係我嘅 我覺得合理可以拎出黎討論 而數據上亦都好make sense 你覺得唔啱可以提出 so far 咁多個留言都冇一個解釋到計錯左

2) 你咁L勁 覺得連經濟理論都係唔合理 你大可以提出論點 而唔係一句'成日俾人屌'就覺得自己啱晒 prefect competition econ 101 已經有

3)你嘈來嘈去叫人比link 你睇 話市面上冇2.4 rebate 2.1 td . 其實都反映左你知識唔太高 呢啲咁基本息率知識都唔知

4)由頭到尾compare緊啲乜嘢 你知唔知 由頭到尾你都冇論點 淨係嘈銀行第日唔比rebate ga la 要用swap ar 話唔應該假設 你知唔知係講緊有5球係有 買同租 可以做到ge基本財技的cost比較

講落去都係嘥氣 你都係為咬而咬
爬文la 講咗啦
咁租屋既七百萬係咩數嚟?總租屋成本?
assume total要千一萬再減返四百幾萬收入?
你而家買樓就要支出減收入計,租屋就淨係用支出計喎
唔知係邊個不學無術呢
天才去左邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞