[長文tldr][技術討論]供樓財技 借500萬供30年樓不用比利息, 賺銀行42萬

265 回覆
22 Like 34 Dislike
兩邊都係一樣 供樓比5,000,000首期然後每個月供款
租樓嗰邊5,000,000收定期然後每個月租樓

最後結論嗰陣時都會加返上去 但係供樓嘅錢你係收得返ga ma 只有息好先至係成本

而佢成個實驗計算 有given 樓價不變租金不變
好啦,我寫清楚啲.
供樓一開始500萬,然後計成本
432萬(500萬首期損失利息) + 345萬(銀行利息支出) - 260萬 (ML) + 7.5萬 (律師費) – 127萬 (加按賺息) + 72萬 (管理費) + 55萬 (stamp) + 45萬 (維修)
= 570萬
你拎咗500萬,然後2年供利息23.5萬,2年供本金23.5萬
30年後你俾咗利息345萬,但係你同時俾多咗345萬落層樓度還本金
咁你加按就係將果345萬拎返出黎做定期,先有果127萬
你話當還錢俾銀行,即係點計都好,你都要付出500萬+345萬出黎先做到你條式入面127萬個數出黎

咁租租同樣都俾多345萬做定期,都有果127萬可以減先合理.

你話345萬計咗落層樓個資產到,問題係租租果345萬+127萬都冇當租俾出去,仲係銀行,大家都有咁多資產架,都係收得返架
層樓會升

此post已完
成篇廢文,一句ko.
唔啱呀
佢條公式寫到明 345係純粹利息支出 裏面不包含本金嘅還款 :

500萬 loan 用 mortgage calculator 計算出, 頭 2 年, 利息支出23萬, 30年 = 23x15 = 345萬

個345你拎唔番出嚟ga 23萬每兩年都要比一次 係買樓嘅成本 拎返出嚟嘅係本金 本金唔計落成本裏邊 因為最後攞得返
買磚頭就算唔保值都起碼有瓦遮頭

租樓就幫業主供樓,不過可以鍾意住邊就住邊

買樓最難係草首期

樓價升 首期又升

無父幹好難買到樓
咁耐都冇人話佢銀行蝕本生意。
供樓扣埋回贈一厘,定期2厘。
你搵到個有咁多回贈先算啦。
中 point
咁問題係你個額外本金產生到利息成本,
就應該俾返相同本金俾租租計成本.

你一開始,假設大家都得500萬,供供去供樓,租租去租樓 <-冇問題
你假設供樓洗費:stamp,管理費,ML,定存、租樓洗費,定存 <-冇問題
呢到開始,你已經定死咗條兩邊數,計到幾多就幾多<-同意請繼續(1)

假設供供每2年加按賺rebate <-冇問題
供供還利息+本金俾銀行 <-問題就係度
你本金一開始就冇計落成本果度,(1)已經定死咗供供洗幾多,租租洗幾多,供供邊度走出錢黎還本金?
理論上你要符合(1),你就唔可以還本金俾銀行,除非洗多既錢你俾返租租可以賺定存利息

其實我自己用另外一個方法計
假設你起手資金一樣,然後用你個方法,
再加埋供本金嘅錢,就算俾埋租租收息
30年之後其實計到供供資產總值係多過租租,但唔係咁多數少數砌出黎
無睇 太多數
支持理性分析
點解有10個有九個都睇唔明成篇野 我自己第一次睇就明
係~你30年後仲爭緊銀行五球 但係同時間你已經另外有五球以上係戶口隨時可以full pay la
點會呀
租租將5,000,000 放入銀行收定息 佢都要另外拎錢出嚟租數
供供將5,000,000做首期 之後佢都要每個月俾錢供樓
果五球大家都唔會郁

之後

租租俾 租(成本)收利息
供供俾 息+雜費(成本)收ML,rebate , 息

30年後 = 筆者結論
喔,原來大家都另外供,咁冇嘢嗽,自
供樓期數唔會每兩年少咗 24期?
少咗24期,供款額大咗供得到先得喎
260 係rebate 連利息啊 你唔睇字都睇埋張圖啊 頭很痛 咁你每個月供嗰啲錢去左邊呀? re mortgage出嚟果d又去咗邊呀 ?
人有一百二十歲命
三十年後仲可以供三十年
但轉按時銀行都會再考慮你供款能力, 你四十幾歲五十歲時未必仲借到500萬
我之前就係問佢邊度有錢還嗰 500 萬

30 年息共 345 + 30 年本金無郁過 500 = 支付銀行 845

ML rebate 本息和 260 + 每兩年 draw 本金做定期本息和 479 = 總本息和 739

30 年後你仲差銀行 845 - 739 = 106 萬

但係因為你筆首期仲喺度

所以其實你手頭上資產係 500 + 500 - 106 = 894 萬

( 但係呢 d 錢全部唔係流動資金 )

租樓淨支出 700

首期 500 30年 定期 900 幾 ?

淨資產 200 幾萬 ( 但係呢 d 錢係可動用資產嚟 )

買樓係贏首期喺返度 ( 假設樓價不變 ) 支出淨係息

加上息係可以俾租少好多 仲有稅務優惠

不過銀行唔會俾你咁樣借足 30 年息口不變囉
你知唔知香港銀行水浸得幾勁?

2.375-2.475 哩對港銀已經係高回報。
租五千劏房仲有7000去月供
點會
你自己諗清楚啲 30年後 你有兩個account分別擁有 479 同 260 而欠債500
而你過去30年只係作正常供款 每月19368
(當然仲有嗰啲少少雜費)
而家講緊條數完全唔make sense
邊間銀行2.4厘rebate二年罰息期?
邊間銀行定期冇條件2.1厘定期?
仲要假設無限rebate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞