[PS4]Persona女神異聞錄5討論區(11)歡迎新入坑

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
等唔切喇
入隻二手P5玩著先
否則比較唔到P5同P5R
唔知新島姐姐係咪會整番max coop 果陣升爆出???
唔知會唔會有救返明智甚至中間做決定令佢入隊既劇情
都幾肯定明智會洗白
冇得溝家姐罷買
Where
咁突然但係好短好快完
人型mona 同 雙葉呀媽係同一個地方出現應該係夢
多咗隱藏門 頭骨要收集唔知有咩用
硬係覺得個醫生係奸
我都覺 情報特別話佢係溫柔嘅角色感覺好鬼

不過理智上又覺得如果佢完全版先出個新奸角會好古怪
final boss feel
可能同雙葉老母有關 一齊研究過認知世界
佢令到有persona能力

利申 已經好耐冇玩唔記得細節
就咁睇條新片focus係雙葉隔離果個
唔通真係雙葉阿媽?
睇背影都似啦
P5都冇解過怪盜團用格硬手段改變人嘅性格去達致好結局嘅批判性
其實都唔完整得去邊
新女識偷夢

應該搞到joker亂左去左if世界

隻貓都變左人
想問少少唔關事既野
CATHERINE入完特典之後點換個角色做JOKER
反而覺得5主角描寫得好啲喎
唔計玩家開始做主角嘅時間
無論3定4你都唔知主角係點嘅人
唯獨係5主角係故事鋪排入面已經見到佢好有正義感
明明啱啱先俾人屈完
都仲肯為唔熟嘅同學企出嚟反抗不公
係講緊喺現實世界入面面對俾人杯葛+老師屈+可能退學都肯喎

所以單以主角點睇都係5寫得最好

反而好好奇點解覺得4主角群寫得好嘅
我玩p4g嗰陣覺得每個伙伴明明一秒前都仲唔接受自己嘅陰影 打完一場就即刻接受到好無投入感
雖然我都明係關本身p4主題事 所以要咁寫
睇法好唔同

1.淡化主角性格係日系RPG常用手法
所以點解除左大叫persona主角配音都唔講嘢

2.persona原意係接納內心嘅真實同另一個自己
單就意思P4肯定好過P5
P5與其話係接納自己更加似係反抗他人

3.我對P5故事唔滿意就係班人太有所謂嘅正義感
連當時遇到嘅問題同矛盾都可以唔理衝動咁去行使所謂嘅正義
電視台比明智問到格硬改變他人想法嘅正當性
一次又一次比人捉到痛腳都冇考慮過停止等等
簡單d講,班人好中二
隻GAME太撚正
榮登我人生第一位
想問下依家仲買唔買到特典版?想要D海報
隻出軌男友受難記又特典有抵唔抵買,如果單純係Persona fans既話

過幾日執部PSV買P4先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞