amd cpu&gpu 討論post #8

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
就黎扔佢落海 zen2打機仲係差咁多既話就可能考慮轉9700k 雖然冇HT
同你差不多,唔掂就換9700 non k
粒1600留返嚟剪片Ren嘢
希望Zen2真係有得玩5GHz
tsmc 7nm 用落 cpu 可以參考 Radeon VII vs Radeon Vega 64 (同樣 300w tdp 下 頻率提升 )
頻率唔係好擔心,係唔知latency點樣
睇AMD 有冇係pcb 落類似 Intel EMIB 既 野
我主要打機, 9900k太熱 9700k應該好啲
因為我隻箱只放到x52
除非zen2 打機性能追到intel 車尾燈
唔係到時應該轉9700k 10nm唔等了 下一年都唔知出唔出到
粒1600放屋企做後備
等9900kf or 3代zen
9900kf幾時有? 3代zen姐係ryzen 4xxx?有排都未出wo
3代ryzen 即係 ryzen 4000系列
我主要打機, 9900k太熱 9700k應該好啲
因為我隻箱只放到x52
除非zen2 打機性能追到intel 車尾燈
唔係到時應該轉9700k 10nm唔等了 下一年都唔知出唔出到
等9900kf or 3代zen
9900kf幾時有? 3代zen姐係ryzen 4xxx?有排都未出wo
3代ryzen 即係 ryzen 3000系列
Hardware Unboxed 測試左 ryzen 雙核到 八核 既 遊戲表現

https://youtu.be/ZZoSWkyyDNE
9900kf好似呢兩個月
即係zen2黎緊出果代年尾到
更正得夠快抽唔到水
快速改動
食開女係快手
Ryzen 1代 = ZEN
Ryzen 2代 = ZEN+
Ryzen 3代 = ZEN2
好易搞錯
AMD家用GPU幾時先出到over 20TFLops既卡
Navi 3080都係大約得15TFlops左右
打算砌文書機用200ge同a320底板
係咪要更新bios先用到內顯?
最近9900k個價又貴左
等Zen2 出左評測再決定
忍多粒1600一陣
上2200g 了
唔好意思, 之前砌咗部2600但係冇玩個超頻, google過粒u可以超到4.2, 但係搵唔到2600中文教學, 想問下有冇巴打知到有教學可以share比小弟
spec:2600冇x
msi b450 mortar
u12s cooler
d41 3200 ram
antec neo eco 2 650w psu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞