amd cpu&gpu 討論post #8

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
可以一試
用ryzen DRAM calculator 個safe mode時序?無記錯好似個calculator出過唔知幾多mhz cl14比我
冇超過..唔識唔敢搞..
試左fast mode timing 再試 safe mode
driver 版本?
ddu 左先 重新安裝19.1.1
4.3ghz一般都1.4v
4.5要上1.55悿test晒啦
傳聞
A卡3個型號( Rx580 Rx590 Vega56 ) 準備减價
Rx580 : 199USD
Rx590 : 229USD
Vega 56 : 279USD

查看 @BitsAndChipsEng 的推文:https://twitter.com/BitsAndChipsEng/status/1098988749046906880?s=09
減價從來都無行版

啱啱run 左一轉 應該RAM冇事
CPU 加到1.38V 4.15G
cpu陽痿
下次試下落返低d 先
zen+ 上 4.0之後既頻率 cpu電壓 要加高D
係粒u陽痿左
Gamers Nexus 專門準備一個 Topic 關於 將 Water Cooling & Overclock Mod 用落 Radeon VII 做一次 超頻測試 暫時只出左 Part 1

https://youtu.be/KibqWXDyl_U
點谷都扯唔到,慘
其實cpu 電壓唔足 其實係咪會影響到 memtest 嘅結果嫁
cpu 電壓比得不夠 full load會有不穩定 甚至死機
cpu usage 會在 memtest 過程 full load 所以 答案是會影響結果
有冇巴打玩緊2600
OC setting?
法國Ryzen偏高過煙屌小小

2600極限係4.2G?
而家行緊1.37v 4.2G唔敢再上
想知幾多V先會有縮肛危機
同埋aida64 燒半粒鐘算唔算穩定?
定一定要P95?

不過我諗風冷極限已經係4.2 Aida64都係87-90度咁跳
講緊電壓偏高 sor
1. 2600/2600x 體質差異少 如果能1.38v 內 上4.2 體質好 但要你確保先有跑過p95 /aida64 extreme 既 FPu test

2. ryzen 2000系列 普遍體質分佈

3. 安全電壓 1.425v 內
我過唔到fpu test
但打機唔炒
FPu 考慮緊 full load 穩定性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞