amd cpu&gpu 討論post #8

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
個CPU 盒扔左,得返張單個 CPU label
保養未完掉盒
上次我以爲板壞左,我浄係攞底板個盒,板連U上去代理比佢check check完板冇事佢幫我check埋粒u
最後發現粒U彎左腳
牙膏廠產能不足喎
加價就有
ryzen 玩 膠水 ccx 既 成本 比 Intel 出完整 8c die 低 所以產量足夠供應市場 相反 Intel 而家大部分 cpu(大小)核心 用14nm 出現産能不足
ram 上唔上到3200
睇你買d10抽中咩 die
分開買都唔係貴好多 揀其他ram好啲 RTX2060係咪揀最平嘅就得?
板 ram cpu 共預幾多budget?
Zen 2 粒ccx 一粒已經有8core, 7nm制程既力量

intel 2019 出唔出到 8core 10nm 呢
板 ram cpu 預4k夠唔夠 成部total 7k-8k 1080p 全開 60fps就夠
zen2 依然用緊 ccx 4c既 方法 保持良率
1*chiplet = 2*4春CCX
唔改做8春CCX相信係考慮到L3 crossbar 嘅avg. latency, 成本, 開發時程,設計複雜度
學野
部舊機今日狂自動熄機 前排又狂hang冇哂反應
請問呢排display card送既game bundle,可唔可以揀埋同一隻game?
即係買左張570送2隻,2隻都揀division 2咁
唔得
唔該巴打
我有隻Samsung SSD 860 EVO 1TB裝左係舊機
係咪可以唔要970 EVO同埋 1TB Harddisk
如果用返舊機嘅SSD係咪一定要重裝windows
舊機用緊intel cpu
我有隻Samsung SSD 860 EVO 1TB裝左係舊機
係咪可以唔要970 EVO同埋 1TB Harddisk
如果用返舊機嘅SSD係咪一定要重裝windows
舊機用緊intel cpu
唔記得撳引用回覆
你插返上去通常個windows會直接用得返
不過用落會唔會有咩Error就無人知
隻牛有冇貨呀?
夠晒

呢條list點睇
超clock原裝散熱夠唔夠頂呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞