amd cpu&gpu 討論post #8

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
換換換
我餐肯德基呀
換 u 解決問題
等到年中/尾先換到ryzen2
諗緊買唔買粒4790k番黎超下頂住先
唔好喇
4790k唔平
而家timing 真係老_尷
玩聖歌全開@1080p都係得50-70fps
其實唔肯定係咪cpu問題
差唔多
邊樣差唔多先
係cpu問題定係Radeon vii @ 聖歌呢隻game其實差唔多,fps頂盡係去到呢個數
afterburner開住望咪知
有開呀
cpu 都係7x%-9x%咁跳
gpu就keep住80-99%
1230低頻
Cou問題多
Ryzen + Asus x370 C6h 底板 + Hynix C Die 能穩定 3600c16 冇咩budget 買 hynix c die 都可以穩定 超 ram 不用上 Samsung b die

https://www.chiphell.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1960671&extra=page%3D1&page=1&mobile=2
茶bell塊c6h連我俾佢條xpg z1 3600c17 b die
都穩唔到3600
可能 ram die體質差吧 呢個不出奇
唔會啦
我係m7用輕鬆篤左兩野上3600c16
定我超到陽痿左
我諗係有個setting 要set auto
等佢full load個陣比多小小電壓
1.43-45V得啦掛
駁唔到
不嬲1.4先上到3466c14
3600c16我都係落1.45
你走去用1.35-1.4?
玩咩
唔洗找
有冇鎖3.7ghz
冇 點鎖
唔知你塊板有冇,我用msi b85 g43 gaming
正常fullload allcore 得 3.5, 但bios可以set.
入bios個clock speed fix3.7 ghz/turbo boost set all core...
唔同廠可能有d唔同,你自己摸索下
咁會變長行3.7?
睇cpuz平時唔load大食野佢會降頻
如果fix 3.7咪會長行3.7, turbo boost較allcore咪唔會。但我塊板冇得較turbo boost allcore,咪fix3.7,叫做勁6%咁囉

你怕哂電定熱?其實唔差得遠
慢曬電者
我用技嘉板 番去研究下點超先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞