Fujifilm討論區 (39) 迎接 X-T30 同 3支新鏡

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
萬成攝影,明利影音,狄龍影音 理D大舖係咪唔會平得過肥花嫁喇?
我見佢將XH1 直倒 同電拆開賣 直倒999 電188
1655 真係有8成定焦既表現 對焦幾快
一支定幾支焦段既定焦 不過係重D
今日問so0
80mm $8080
扣埋Fuji 回增同恆生卡 $6330

呢個價位算抵定之前都係咁上下
邊度出xt3連kit鏡最平
而家買xt20會唔會太遲
新手想買部用下
有無巴打知依家1024減1200邊到抵屌
一係等xt30出左先
數碼城有啊, 就算無,訂貨都係等一兩日$5880
前兩日去,佢話冇要訂貨,話起碼2星期先有貨
我上個禮拜五去訂,禮拜六有貨
星際吖嘛?🤔我係星期六去。
咁多位覺得出左xt30之後 xt20會平幾多
到時你就會覺得X-T30 好吸引, 唔會理X-T20
唔係啊 咁平

新年前 係cam2先買左2粒w126s折電 380@1
自膠 拆電(拆XH1直倒set)
富士於日前在杜拜舉辦的高峰會,除了釋出GFX、X消息與概念機,還有新鏡頭系統的訊息以外,其中還有一項非常重要的工作,就是富士官方委託FujiRumors網站,讓網友進行對期望新鏡頭的投票,下面列出希望網友投票的鏡頭列表:

XF鏡頭系列(最多選2項):

XF 8mm F2.8 Fisheye
XF 10mm F2
XF 14mm F2.8 MK II
XF 18mm F2 MK II
XF 23mm F1.4 MK II
XF 27mm F2.8 MK II
XF 35mm F1.4 MK II
XF 56mm F1.2 MK II
XF 60mm F2.4 1:1 Macro
XF 150mm F2.8 Macro
XF 300mm F2.8
XF 400mm F4
XF 500mm F5.6
XF 600mm F5.6
XF 6-10mm Fisheye
XF 18-35mm F2
XF 35-70mm F2
XF 70-140mm F2
XF 80-300mm F4.5-5.6
XF 18-200mm F3.5-5.6
XF 55-200mm F4
XF 200-400mm F4

GF鏡頭系列(單選):

GF 21mm F4 Tilt Shift
GF 30mm F4 Tilt Shift
GF 63mm F4 Tilt Macro
GF 120mm F5.6 Tilt Macro

韌體更新(單選):

HDR即時Live View
長時間曝光Live View
Multiple Shot, for HDR(編按:尚未明白這是什麼樣的功能)
包圍曝光
多重曝光(2~9張)
線性/非線性自訂對焦功能(編按:轉動對焦環時,對焦幅度會依照轉動角度呈線性或非線性反應,可作為拍攝或錄影使用時的切換)
機身內縮時攝影
1080/240P高速攝影
Wi-Fi X RAW STUDIO

而富士官方接下來就會依照這個網友投票的結果,來決定下一波XF/GF鏡頭,以及韌體更新的內容,預計可能下一週就會公布,如果你有興趣的話,請上FujiRumors網站投票。

資料來源:FujiRumors
餅鏡 18F2 mk2 for sure
Fujifilm X-T30 諜照及規格曝光!
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=24346
我估35 1.4 會最多人揀
冇反mon嘅話我直屌xt3算
巴打支12 samyang好冇用?
諗緊入支廣角但唔知邊支好
影景影人多,依家得支1855
會有dd 變型,但可接受
其實係好用但要識用手動
如果想平玩係ok, 有錢就買16 同10~24
2千蚊有依個level 算係咁
依個都係我買既原因
但因為富士有回千2蚊我先買16
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞