Fujifilm討論區 (39) 迎接 X-T30 同 3支新鏡

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
但係我又中意方向鍵多過淨係得joystick既xt30
蘇寧應該全線斷
好想放16.4,入支16 2.8
XT3+富士無反新用家,想問關於JPG直出既疑難
我style用PROVIA,無論EVF/ MON影既時候,顯示出嚟隻色都係PROVIA嚟
但影完睇張相,張相會對比度低勁多,好似未經process咁
放入電腦睇,明明響電腦preview張相都係provia色,但一獨立開張相嚟睇又變左好淡
究竟係咩事

影相時+放入電腦張相預覽時既provia色

響相機&電腦開張相嚟睇既色
而加邊到入80mm Macro最好? 百記8780 未扣回贈同8%,THANK
raw? jpg? srgb? argb?
我影raw+jpg, 上面兩張相係jpg檔嚟
我setting較adobe RGB
用返srgb 啦,argb 要搞好多野,一般影相又無用

你用左argb 所以咁
新手想問換咩景深鏡比較靚?
感謝巴打,而家ok了

因為adobe RGB理論上色彩資訊更加多
又可以convert返做SRGB,諗住實冇壞處
同埋以前用nikon較adobe RGB都唔會連相機上睇相都影響到
好多設備都未出到Adobe RGB 既色域
所以電腦睇就會變晒樣
焦距大 光圈大
主體同背景距離夠遠
就有淺景深效果

常見選擇
XF 50 f2
XF 56 f1.2
XF 35 f1.4 or f2

都係睇你影全身 半身再決定
太大焦距 拍攝距離又太遠
搞唔掂,點樣用機身轉盤調光圈
轉盤設定> 指令轉盤設定
用35.4始終覺得唔夠快
街拍同影小朋友都唔sharp
結果又轉返f2
睇來50/2同56.2之間
都係捨貴取平更好
有冇人上咗56.2想平放50/2出來
23f1.4同35f1.4點選擇好?打算用黎街拍
我自己用35 掃街 但係感覺上太窄同唔夠臨場感
比我㨂一定係23
但係我知道ig 個sixstreetunder 成日用56.2
所以都係睇style 我諗
想問下大家 10-24 收到20~24焦距夠唔夠sharp
定係入枝定焦23mm街拍穩陣
睇你拍唔拍片
拍就一定 XT30 > XT20

無左4粒function key
我都寧願要十字
XF23 先係等效 35mm,隨身街拍用xf23mm 會比較識合
我都係 35.4 換返 35f2 影小朋友
我都係等緊入2手 50f2
睇書
對焦慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞