Fujifilm討論區 (39) 迎接 X-T30 同 3支新鏡

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
正呀喂, 我最後訂左支新既 50f2
等緊攞
本來想搵2手, 但係無人放
富士鏡真係好黐塵
你講個d 唔係2.8 就 4 光圈

出街帶一支 有24mm wide F1.4可用 有WR 對焦速度唔慢

你叫廠更新支23mm 應該都好多人吹奏
我兩支都有,粗略比較過,10-24的確唔會贏16.4
但16.4就算贏10-24都贏得好少 (甚至係唔noticable的分別)
問題係16.4個大光圈,影啲散景出來咁唔掂
即係純粹為左影星夜拍,方便D唔使落腳架囉
無知想問下
乜會有變焦畫質好過定焦咩
https://www.opticallimits.com/fuji_x/984-fuji16f14?start=1
https://www.opticallimits.com/fuji_x/887-fuji1024f4ois?start=1

睇返MTF個chart,兩支最sharp都係F4
10-24 14mm果陣同16.4根本差唔多

當然比較CA同暗角,10-24係會輸少少
但講緊一支變焦同定焦比較,16.4贏得真係太少
認真呢...
唔係話1024好差
我自己係studio試過,啲發色同16.4爭好遠下
仲有邊緣畫質,同線條都唔係真係好好
你影大景就可能會唔覺
但一影其他野就即刻有個分別係到
1024除左wide之外,我真係諗唔到仲有咩優點
其實我無講過畫質上10-24>16.4
只係16.4贏得太少,個大光圈又廢左一部分武功 (Bokeh差)
科技發達,用而家嘅變焦對比十鳩廿年前定焦誰勝誰負
新手一問
有枝16.4 同56.2
兩枝鏡直徑唔同
我又唔想買兩塊減光鏡套落兩塊鏡
有咩方法一塊減光鏡套用到所有鏡
買大啲果塊
然後用Adaptor接去細D果支用
唔覺16.4 散景差 我5k幾買返黎 對比以前FF 24mm F1.4 我覺得超值

當場地暗 當要用到F1.4 既時候就無敵

就算夜晚街拍 我開1.4 點都好過2.8 快門都高幾級
直徑唔同點一塊當兩塊用
一係你買 h&y果款磁石filter
但你都係要買兩款唔同直徑既磁石框
有興趣google左諗清楚先好買
幾千蚊買支鏡返黎,就唔好慳果幾百啦
我都係咁話
可能用途上有分別,同埋散景靚唔靚呢啲都好主觀嘅
只係我見咁多人讚,就入左支16.4玩下,令我失望咁解
唔代表佢係一支差嘅鏡
同意
呢個係焦距問題 24mm係一支好難用既鏡

你要出街影人影景靚 35mm ,XF23mm F1.4

以前我用Sigma 35mm F1.4 全開光圈 舉機影 d相係好睇又得
16.4 當然係好鏡, 散景靚, 對焦距離無敵, 大光圈
但用途比較窄
支鏡開到230會條屌揈
等效24? 廣角 用途窄 ? xf16窄得過支xf35?
e家d手機多數等效24-28,你唔用手機影相?
有冇巴打有用fuji body玩舊鏡?
心思思想入枝nikon 35
唔同人用唔同焦距影唔同野
咁都好嘈
有無巴打知依家肥花,百老匯 56.2 幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞