從Lana Del Rey 歌中找尋反女權的道路

163 回覆
174 Like 12 Dislike
佢好多歌都有參考電影既背景
我記得有三首都係參考lolita套戲
好耐冇聽lana del rey啲歌喇 唔記得

Off to the races係參考lolita(1997)電影既背景,套電影係講

首歌就係講未成年既女主點勾引佢後父(男主),而得到佢想要既野(錢+維持生活)。
成套戲係一個悲劇

聽到好sad
同埋佢宜家啲歌名長到痴線
不過超期待norman fucking rockwell, 勁想聽happiness is a butterfly 同埋cinnamon嘅全版
https://youtu.be/9FlgB6dC5Hs

有人試過將lolita嘅片段整成首歌嘅mv, 結果又真係幾夾
推啊

高質post繼續支持
之前睇lolita本書時係有播住lana del ray
個故事同佢把聲真係夾到一個點
然後再睇埋戲
有無人可以講下 beautiful people beautiful problem 講緊啲咩
樓主,應該回應吓最近LDR嘅幾個爭議 Post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞