從Lana Del Rey 歌中找尋反女權的道路

163 回覆
174 Like 12 Dislike
我其實唔係只係自以為是咁簡單,音樂就係有標籤人功用,唔洗華人社會,歐美社會一樣有。你唔洗講咩音樂無分高低,凡係文化嘅野就有鄙視鏈存在。我係有聽POP,我亦都覺POP 好好聽,但我同時鄙視只會聽POP嘅人,的確好多都有唔同特式同結構,POP 的確係可以好有內容,但點解咁耐而來都係俾INDIE 人的起黎笑,因為POP SONG 真係十首有九都係無內容嘅口水歌。不如我倒轉頭問你,點解D讀過下書嘅藍血人,玩嘅活動永遠入場門檻都係高? 玩酒,聽古典,玩音響,出入場所都唔係普通人會去嘅地方,食飯唔會食吉野家只會去米芝蓮,原因就係想分隔開有錢同窮人嘅分別。點解聽indie成日都要標籤自己係indie 都係同理,都係想分開我地所聽嘅野係有內容嘅野而唔係欠缺獨特性嘅野。
你可以唔認同誰比誰高尚,但奧斯卡永遠唔到低俗笑片/超級英雄片拎the best pic一樣。
你聽日扔一句睇死連登仔唔撚識classical的確無意思,但我係有做到歌曲分析點解LDR 歌從咩位置反女權,點解佢曲詞引起媒體關注就係重點,如果你搵到有pop singer唱嘅野係引起道德爭議嘅歡迎你拎上呢張枱到討論。但我真係睇唔明一個會聽indie嘅人點解要向POP 謙虛,正如玩茶道會鄙視台式茶,玩咖嘅人會睇唔起starbucks drinker,飲法國酒會睇唔起飲new world 酒一樣。
你可以作為一個POP SONG LISTENER 出黎問點解POP 要俾人踩,但點解我唔可以作為INDIE LISTENER 問點解呢D有深度嘅創作往往都係要做非主流? 創作嘅錯的係群眾嘅錯? 點解我聽迷幻就係重口味?
雖然你並無直接踩過聽indie嘅人一句,但唔代表公眾係睇得起indie創作者,其實受害者一直都唔到pop做,今年叱吒soft rock 嘅未來見好難得地拎到咁好成績咪又係事,有時真係唔到我地打飛機,而係社會嘅口味真係令到香港音樂圈好細
有跟開歐美咪出名
你拎佢個大名去西洋菜街問00後一樣而我不知道
He hit me and it felt like a kiss
係首ultraviolence直頭feel到M得好勁....
我覺得係佢後生俾唱片經理人包過有D關係
咁算係反女權咩
聽佢d歌覺得佢好渴望被愛 好小女人 好鍾意扑野
佢首love都幾empower women la如果咁講
正常人會覺得LDR世界好twisted
但某程度上聽歌都係搵返共嗚

你可以係好奇,好奇hip hop,好奇pop songs,好奇任何一種genres 嘅音樂。單純講探索音樂嘅過程已經好好玩。

但最後你都係會搵到接近你甚至屬於你嘅聲音。
無論係曲又好,詞又好,編曲又好,歌手本身嘅聲線、技巧又好,MV、成張album到整個歌唱生涯
人聽歌所得到嘅感受就係以上所有,同自己內心嘅融合。

好簡單,條女叫床呻吟聲難聽,我唸你都唔會想同佢一齊,蒙頭入閘都唔想。

我唔知用Genres有無得分邊樣比較高尚,咩人定義咩叫高尚,但歌手嘅創作、技巧同聽歌嘅人,到底係咩質素就一定有分高低。但更夠時候indie/ alternative嘅音樂同歌手好似無辦法成為主流,音樂本身已經決定咗佢想表達嘅語言,佢講嘅嘢唔係大眾嘅語言,就成為佢本身所謂嘅限制同魅力。

而好老實講,我自己好撚enjoy依種沉醉情緒化同深度思考,加上探索新舊音樂,先會有對indie/ alternative嘅偏好。聽LDR都你因爲我覺得佢根本就係我想像中女人到底係咩一回事,控制反控制,被虐自虐但又會咬你一啖。簡單講就係麻撚煩,但就係因為佢夠麻煩先攞命

但香港音樂市場真係好窄係真,比一比較大家依家做嘅音樂,浮上水面同仲係水底嘅,香港音樂種類真係好狹窄,係咪因爲語言問題?我都唔知

但好同意你講聽歌係一種標籤,而且係非常私人嘅行為同習慣。搵得到張playlist同自己接近嘅人真係好幸福

Btw,聽緊West Coast。

送比你
巴打好波!

雖然我唔完全同意哂佢既tendency係完全好反女權,但我鐘意你理解佢啲歌既過程。

有冇聽過佢新嗰首 hope is a dangerous thing for a woman like me to have! 又係好正!
正呀 佢leak out嗰批我都特別鍾意呢幾首!!
我係自己最痛苦嘅時候聽 陷得仲深
行返出黎之後 我有好長一段時間 都唔敢聽佢啲歌 太有共嗚太痛苦 話係黑暗深淵都唔誇張
甚至連Dum dum, fuck my way up to the top, party girl呢啲聽落節奏輕快啲嘅歌 其實底果浸都好似隱藏咗個傷痕纍纍嘅靈魂咁 一路聽 就一路loop個悲傷嘅情緒
佢leak果啲 好多仲好聽過正式album
係女權分子眼中,LDR初期紅嘅作品全部都貶低女性
都唔好計所有歌都塑造到女人無左男人唔得咁
其實呢啲係女人黑暗面黎。
但LDR係唔care 呢啲野黎入詞,佢自己認為想做就做就係岩。
其實反女權呢樣野係女權份子標籤佢,我只係從呢樣野入面搵佢班仆街唔鐘意嘅地方。
新歌正到痴左線,係佢個人自白詩,講晒父權歌我都想講下新歌。
佢個空間形造太強勁,同埋好識玩音樂張力。特別是LDR 真係首首歌都有聲有面咩,都唔好計佢D MV 拍出黎好重藝術感。我其實真係好迷戀佢自虐式歌詞,真係好撚DARK
等你
唉,可能我講得唔好,阿妹你未明我講咩

好既唔學,衰既你就學足,
我講華人社會,係如果你有留意香港既散文,專欄,
好多作者寫文時都係有一種教化世人既態度,
點醒班柒頭既態度,其實最後受罪既係佢地自己
佢地既進步會停係一個位,因為佢未識謙虛

相反外國既專欄同討論區,
大家討論時都係用一個分享既態度,因為天外有天,人外有人
謙虛,唔係因為尊重人,係尊重緊自己,
正正因為知道世界有幾大,所以懷著虛心去聽,去講
最初你被該種音樂感動,所以你想介紹比其他人聽,
想更多人同人一齊享受呢種滿足感

你回想返你未聽呢D音樂之前,
如果有條友一野走黎,
喂,睇死你聽開POP嫁啦,我玩開CLASSICAL,
你呢D垃圾行埋1,2邊啦,其實係一件好可悲既事,都可笑
老屎忽文化正正就係屌尻呢班人

不過,喂,你又幾有深度?
全曲建構聽落簡單,以豎琴,鋼琴,以及弦樂貫穿全曲,再加上Lana 厚沉,懶散散慢傾向JAZZ style 但帶點嫵媚,頹敗。聲線同配樂使到歌曲夢幻,就好似take 左野嘅感覺。再配合其MV以仿菲林調色,LOMO 色彩,散剪段落,構造出一個電影世界出黎。
一個genre,作為一位識得欣賞既人
最基本要了解佢用咩chord,structure等去分析,
JAZZ style.......umm 我正正就係玩jazz既人,
老細,你呢種係咩分析?????????

再配合其MV以仿菲林調色,LOMO 色彩,散剪段落,構造出一個電影世界出黎。
點解hipster會係外國比人笑,
其實咪好似文青咁,佢地未必真係對該subject有好深既理解,
但當一搵到有得意d既野,就會出黎拎優越感

再黎聲線同配樂使到歌曲夢幻,就好似take 左野嘅感覺。
我唔知你有幾熟 psychedelic drugs???
我就係以前有玩開LSD,MUSHROOM,COCAINE
如果你咁講,證明你未試過trip係點

其實你未來回想返你宜家咁既態度都會覺得唔好意思,

我見你係有心分享音樂,
都覺得任何討論係有益,做一個介紹比普通大眾
我岩岩咁講,係想講比你聽,係唔係下下要鬥踩??
最初你被該種音樂感動,所以你想介紹比其他人聽,
想更多人同人一齊享受呢種滿足感,以唔係拎黎打j

音樂就係有標籤人功用,你錯啦,
平時一傾大家玩開咩background,
係方便大家傾計,夾野時,會點就張大家,
而唔係標籤人既高低

但我同時鄙視只會聽POP嘅人
其實要鄙視,每一行,每一個文化界別都可以做到,
衣食住行,邊樣野唔會要研究,做人都幾辛苦下

奧斯卡永遠唔到低俗笑片/超級英雄片拎the best pic一樣。
我唔想寫咁多字,都唔駛拎以前新浪潮出黎吹
From Dusk Till VS OSCAR,
既然你咁有文化,咁你應該知OSCAR參考性唔會係最大

。不如我倒轉頭問你,點解D讀過下書嘅藍血人,玩嘅活動永遠入場門檻都係高? 玩酒,聽古典,玩音響,出入場所都唔係普通人會去嘅地方,食飯唔會食吉野家只會去米芝蓮,原因就係想分隔開有錢同窮人嘅分別。
你好固執,

其實藍血人,Asians 已經係fail,已經冇可能係藍血人
其實你唔係白人,已經唔配玩classical,
其實Reggae,真係低賤人先玩

你覺得呢d諗法好守舊?但係以前既世界真係咁
50年代美國都真係咁
你黑人阿?返去玩trio啦,彈咩野古典

飲法國酒會睇唔起飲new world 酒一樣,我都可以叫你收皮,
因為我真係咁岩從事酒類既工作,你知唔知宜家new world發展成點
留名睇你去日本whisky展覽笑尻人地

玩咖嘅人會睇唔起starbucks drinker,
你都痴線,我讀書時去學整speciality coffee,睇唔起?
我諗係你狗眼看人低吧?係我心目中只係,市場有唔同需要,
鍾意飲starbucks,向佢介紹手沖,cold brew,可能佢會驚喜,開心,
而唔係咩撚樣睇唔起人(同埋咩野starbucks drinker )
你咁鍾意英文,
condescending,hubris,contrived都係你既好朋友

你呢種心態,放心,絕對唔少見,
岩岩去外國讀書既少女成日都會講,
一放假返香港就會突然高人一等,覺得自己見識高左,
但身邊既人,事仲同你未去外國之前冇邊

我細個學classical,之後玩jazz同bossa nova
讀高中大學時學speciality coffee,
都唔好彩有修電影同某一樣專科
做野咁岩真係要學同做酒類工作,
你岩岩舉既例我都可以大把大把咁車落你塊面
因為你真係唔識

但從來知識係比你了解自己更多,
了解呢個世界,
只係一種工具,唔係用黎拎優越感,

我覺得你分開音樂係好,
無論有冇深度,
但你學唔識謙虛,永遠走唔到遠
巴打
你有機會有資源去學到新資料,
其實或多或少係你好彩,
西洋菜街既大媽有幾多人有你既機會?

點解人地出生係窮人,書都冇得讀,
而你有?
唔係你叻,係你真係好彩而已
會唔會講how to disaapear同hope is a dangerous thing for women like me
God know I tried + art deco
掛住為自己辯護本來想講
其實講左好多反女權主義嘅位置,不如先調返轉了解下女權主義係D乜。
首先女權主義並唔係主張女人拎晒著數但責任男人負責返晒,如果有女人咁樣主張呢樣野就係女權的話咁叫佢收皮就可以
其實用簡單嘅說話黎講女權主義主要係想同討論性別平權嘅問題,包括有政治權利,性意識上,父權,歧視,刻版等等。
總之簡單黎講,女性係呢方面都想自己有得say 有得話事,始終以前社會以父權建立,係父權壓迫抵下其實女性一直係被動一方。最值得要注要一點,其實女權主義並唔係主力想挑戰男人,而係想做到無性別歧視,無剝削同壓迫。
再講落去可能就會好深入,所以用返歌黎呈現好D,例如LDR 當時死對頭(其實都係FANS 夾硬造出黎)嘅LADY GAGA Born this way 首歌雖然無直接指出性別(因為有人認為呢首歌係為LGBT 發聲) 而首歌內容就係講我出世就係咁嘅客觀條件,我要做嘅野就係愛自己,展現自己認為自己美個面。又例如Beyonce 嘅Flawless 或者Run the world 其好直接咁講及女性嘅自主權,以及反標籤。
但同樣來自《Born this way》嘅《This Is What Makes Us Girls》就同以上歌曲唱反調,歌就無MV嘅,所以呢首可以淨係只談歌詞以及其反女權內容。對比起之前所講嘅作品,我個人上覺我其實呢首歌只係佢青年時期嘅故事黎,但當然,內容有太多關於標籤女性嘅野令到女權支持者不滿(上面提及女權係反標籤)
先黎Verse 1

Remember how we used to party up all night
Sneaking out and looking for a taste of real life
記得我地以前點樣開P通頂? 偷出家門 體驗真正人生
Drinking in the small town firelight Pabst Blue Ribbon on ice
小鎮燈火通明 飲住冰凍藍帶啤酒
Sweet sixteen and we had arrived
甜美嘅十六歲已到來
Walking down the street as they whistle, “Hi, hi!”
街上嘅男人對我地吹口哨
Stealin’ police cars with the senior guys
享受偷車嘅樂趣
Teachers said we’d never make it out alive
老師話出面嘅世界太危險
There she was my new best friend
但我識到最好的朋友
High heels in her hands, swayin’ in the wind
佢拎著高跟鞋 在風中舞動
While she starts to cry, mascara runnin’ down her little Bambi eyes
佢喊個時 睫毛膏從佢小鹿般嘅眼睛落下
“Lana, how I hate those guys.”
佢話“拉娜 我憎死呢班男人”
如同之前D歌一樣都係以叙事方式黎寫,咁其Verse黎講都無咩觸摸到女權主義。但關於Verse 我想分享嘅係呢段關於LDR 嘅青年時期,你係點都估唔到一個約16歲女仔其實有酗酒同濫藥問題。所以當時LDR 係要住係寄宿學校而且接受療程。咁當中Teachers said we’d never make it out alive 其實係講述佢青年時期出去胡混嘅日子,其實前半段都幾青澀,因為青少年嘅日子都係充滿反叛心。
副歌
This is what makes us girls
我地女孩們就係咁
We don’t look for heaven and we put our love first
不期待死後嘅天堂 寧願將愛情放係第一位

Don’t you know we’d die for it? It’s a curse
你要知道 我們願意為愛而死 如受詛咒一樣

Don’t cry about it, don’t cry about it
別哭 別哭
This is what makes us girls
我地女孩們就係咁
We don’t stick together ’cause we put our love first
我們痴埋在一齊 因為我們將愛情放在第一位
Don’t cry about him, don’t cry about him
沒必要為佢流淚
It’s all gonna happen
有一天你會找到你嘅真愛
而真真正正最觸動女權主義關於就係紅字部分,頭先講過女權主義嘅要主目標其實就係想反標籤女性,反性別定型。係長久以黎,女性一路都係俾人優柔寡斷,感情用事嘅標籤,而歌詞中入面提到我地女人就係咁樣,我地唔期待死後天堂反而寧願將愛情放係第一位,簡單D黎講呢到其實標籤女性思想都係感情用事,無分大細。但其實作為一個16歲嘅女孩子當時佢嘅思想真係能夠識得分輕重,真係識我唔好戀愛大過天?
[verse 2]

And that’s where the beginning of the end begun
讓我地重頭開始
Everybody knew that we had too much fun
大家都知道我地玩到痴左線了
We were skippin’ school and drinkin’ on the job with the boss
成日走堂 同老闆飲酒作樂
Sweet sixteen and we had arrived
甜美嘅十六歲已到來
Baby’s table dancin’ at the local dive
夜店入面熱舞狂歡
Cheerin our names in the pink spotlight
係粉紅燈下歡呼我地嘅名字
Drinkin’ cherry schnapps in the velvet night
在絲絨般嘅夜晚 飲著櫻桃酒
Yo we used to go break in to the hotel pool, pool glimmering we’d swim
我們曾經闖入酒店嘅泳池 係星光下游泳
Runnin’ from the cops in our black bikini tops
穿著黑色比基尼 俾警察追住跑
screaming, “Get us while we’re hot”
呼喊”趁我地仲後生 快D黎捉我地呀”
“Get us while we’re hot”
快D黎捉我地呀

[chorus]

[Bridge]
The prettiest in crowd that you had ever seen
人群中是我見過最靚嘅女孩
Ribbons in our hair and our eyes gleamed mean
頭上綁住彩帶 眼神閃爍光芒
A freshmen generation of degenerate beauty queens
新一代舞會皇后在此誕生
And you know something?
你知道嗎
They were the only friends I ever had
佢地係我真正嘅朋友
We got into trouble and when stuff got bad
但我遇到了麻煩 所有野唔同晒
I got sent away, I was waving on the train platform
我被迫離開 係火車月台上講再見
Crying cause I know I’m never coming back
流著淚因為我知道再都返唔到黎

下半部分其實都係講述佢當時嘅叛逆歲月,其實從呢首歌當中,我會想講呢首歌其實有小小解釋佢黑暗面嘅開端。特別是當佢講到呢D日子,呢D生活呢D作為係佢開心嘅青年時期,到佢真正要進入戒酒療程,佢無辦法再好似以前咁同一班女仔出外瘋狂,只能夠留待寄宿學校完成學業,亦造就佢人生嘅一段孤寂。其實亦都唔難理解佢一路嘅創作點解都係呼喊著佢想要嘅真正自由,一段想點過就點過嘅日子,We don’t look for heaven and we put our love first,就如同 Lana 係 Video Games 中 “Heaven is a place on earth with you”,所謂「天堂」就係同愛人同在,愛情就係所有少女嘅第一順位。當然呢個等號,亦都引來好多女權者不滿。
但就我個人而言,Lana 只係一次又一次,係眾多創作者係塑造女性形象用上較圓滑手段,佢係以個人自身經歷去直接將女性標籤。正所謂同學愛新鮮,戀愛大過天,其實青少年對愛情總係有憧憬,但隨住時間Crying cause I know I’m never coming back。雖然未必所有女生的係將愛情放係第一位,但又能唔能夠否認,女人係面對愛情總係能夠保持理性?
https://www.youtube.com/watch?time_continue=51&v=hVIXLsK7Tt8

呢個係一個DEMO 版本,編曲對比原版更加輕快,我已經傻傻分不清到底係有FAN 自己改編定點,但呢個MV 配上American Beauty 片段其實都幾MATCH 歌中所提及嘅少女心
巴打你又何嘗唔係教化緊人
事實係每個人都有自己嘅意見
冇話謙虛做人一定走遠

睇過一d流行音樂同電影評論
如Robert Christgau同Roger Ebert
講真有幾多講technical野
支持
香港的確係比較少人聽Lana
我自己鐘意佢冷門啲嘅Off to the races, Carmen, Art Deco, Freak(呢首唔算冷門), American
聽左lana咁耐都冇咁深入了解
樓主寫得好好
LDR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞